A Salgótarjáni Járásbíróság elsőfokú ítéletével összesen három év börtönbüntetést szabott ki a bátonyterenyei dohányboltba betörő férfiakkal szemben.

A vádlottak 2016. szeptember végének egyik éjjelén érkeztek meg egy bátonyterenyei dohánybolthoz azért, hogy onnan eltulajdonítsák a pénztárgépben található készpénzt, valamint annyi árut, amennyit magukkal tudnak vinni. Leverték a dohánybolt külső falán elhelyezett riasztódobozt, majd egyikük egy feszítővassal az ajtót beütötte és befeszítette, majd a belső falon elhelyezett riasztódobozt próbálta meg hatástalanítani. Eközben társa szintén megpróbált bemenni, azonban ekkor az épület riasztó berendezése jelzést adott, ami a vádlottakat az elkövetésben megzavarta, cselekményüket befejezni már nem tudták, és a helyszínről elmenekültek. A vádlottak értéket eltulajdonítani nem tudtak ugyan, de cselekményük a rongálással így is több mint 330.000 forint kárt okozott.

A vádlottak előéletük (egyikük különös visszaeső, a másik pedig visszaeső) és a bűnismétlés veszélye miatt előzetes letartóztatásba kerültek a dohánybolti lopás miatt, majd házi őrizetüket rendelte el a bíróság.

Mindketten házi őrizetben voltak, amikor 2017. augusztus elején újabb bűncselekményt követtek el. Egyikük tartózkodási helyén, az ingatlan előtt szóváltásba keveredtek, majd dulakodni kezdtek, amelynek során több alkalommal megütötték egymást. A 33 éves vádlott egy bottal fejen ütötte, majd testszerte ütlegelte is néhány évvel fiatalabb társát, aki a bántalmazást fejre és testre mért ütésekkel viszonozta. Az idősebb vádlott nyolc napon belül gyógyuló felületes hámsérülést szenvedett a homlokán, társa a homlok és a fejtető zúzott-repesztetett sebét, de esetében a súlyosabb, koponyacsonttöréses sérülés keletkezésének elmaradása kizárólag a véletlennek volt köszönhető.

A vádlottak 2017. augusztusi cselekményük után újra előzetes fogva tartásba kerültek, az ítélet meghozatalakor lakhelyelhagyási tilalom alatt álltak.

A bíróság a fiatalabbik vádlottal szemben 1 év 2 hó börtönbüntetést szabott ki lopás és garázdaság miatt, míg társával szemben 1 év 10 hó börtönbüntetést lopás, felfegyverkezve elkövetett garázdaság és súlyos testi sértés bűntett kísérlete miatt. A bíróság mindkettőjüket 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Hozzászólások lezárva.