A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ellen a középkorú kékcsei férfi ellen, aki 2018 nyarán kezdetben csak szóban fenyegette haragosait, majd bosszúból többeknek a házát, melléképületét is felgyújtotta.

A vádirati tényállás szerint a férfi 2018 májusában a lakókörnyezetében élő több személyt azzal fenyegetett meg, hogy megveri, megszúrkálja őket, illetve a házukat rájuk gyújtja.

A férfi később erőszakosabbá vált, és a szóbeli fenyegetőzéseket tett követte. Először május végén a volt élettársa melléképületét gyújtotta fel, majd 2018 júniusában 3 egymást követő héten, éjjelenként belopódzott egyik haragosa ingatlanára, és bosszúból sorban felgyújtotta az ingatlanon lévő melléképületeket. Két faszerkezetű épület a tűz miatt teljesen megsemmisült, a harmadiknak pedig a bejárati ajtaja perzselődött meg.

Ugyanebben az időszakban a vádlott még két kékcsei és két cigándi ingatlanon is gyújtogatott. Ezekből két esetben olyan súlyos tüzet okozott, hogy a kiégett melléképületekről a tűz átterjedt a lakóházakra, amelyekben mozgásában erősen korlátozott idős emberek laktak, akik a tűz keletkezésekor aludtak. A tüzet nem észlelték, és a lakóházat önerejükből nem tudták volna elhagyni, ki kellett őket menekíteni. Mindkét esetben a kiérkező tűzoltók oltották el a tüzet, megakadályozva annak tovább terjedését. Az idős emberek élete közvetlen veszélyben volt.

A Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Főügyészség a férfit, 2 rendbeli különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérletével 6 rendbeli rongálás vétségével, 4 rendbeli zaklatás vétségével, és 2 rendbeli magánlaksértés bűntettével vádolja. Amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen beismerő vallomást tesz, úgy az ügyészség vele szemben halmazati büntetésül 15 év fegyházbüntetés és 15 év közügyektől eltiltást kiszabását indítványozza.

A rendőrség által az elfogáskor közzétett fotók az alábbi linken érhetők el:

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/szandekosan-gyujtogatott-kekcsen

 

Hozzászólások lezárva.