A kormányablakban dolgozó nő szervezett elkövetői csoport által szállított külföldieknek intézett valótlan tartalmú okmányokat; a kerületi ügyészség vádat emelt egy újabb ,,ügyfele” ellen.

A Fővárosi Főügyészség korábban közzétett egy közleményt (/kozel-200-valotlan-tartalmu-utlevelet-es-szemelyit-allitott-ki-az-okmanyirodai-ugyintezo-nem-unios-polgaroknak-vademeles/) egy vádemelésről, amely szerint egy 31 éves nő a Fővárosi Kormányhivatal XX. Kerületi Hivatalának kormányablakánál okmányirodai ügyintézői munkakörben dolgozott. A vádirat lényege szerint az ügyintézővel kapcsolatba lépett egy – a nyomozás során egyelőre – ismeretlenül maradt, szervezett elkövetői kör, és rábírta, hogy 2015 júniusa és 2016 decembere között 168, többek között ukrán, orosz, azeri, iráni, albán állampolgárságú személy részére valótlan tartalmú – a kérelmező személyek fényképével ellátott, azonban különböző, honosított magyar állampolgárságú személyek adatait tartalmazó – magyar magánútlevelet és személyazonosító igazolványt állítson ki. A vádlott összesen 198 darab valótlan tartalmú okmányt állított ki, és ezzel az Európai Unió tagállamának okmányaihoz juttatta a nem uniós polgárokat.

Európai elfogatóparancs útján az Egyesült Királyságban kézre került egy 37 éves ukrán állampolgár, akivel, mint felbujtóval szemben a Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Ügyészség hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat a Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Bíróságon. A kerületi ügyészség indítványozta, hogy a bíróság egyesítse a férfi elleni ügyet a korábbi vádirat alapján folyó eljáráshoz.

Az újabb vádirat lényege szerint a férfi is az okmányirodai ügyintéző közreműködésével jutott – még a 2015. évben – egy olyan útlevélhez, amely a férfi fényképét, azonban egy honosított magyar állampolgár adatait tartalmazta. A férfi ennek segítségével jutott el Angliába.

A vádlott letartóztatásban van.

Hozzászólások lezárva.