A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség több ember sérelmére, nyereségvágyból, a bűncselekmény elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt emelt vádat azzal a négy férfivel szemben, akik feszítővassal, valamint ököllel bántalmazták a sértetteket, majd kirabolták őket.

A 76 éves férfi és 70 éves felesége egy tatai családi házban lakott, nekik az egyik elkövető 2010-ben fát értékesített. Az idős férfi a konyhában fizetett, így a vádlott ekkor megfigyelte, hogy a sértettek lemezkazettában tartják a pénzt.

Ez a férfi 2015 decemberében Miskolcon összetalálkozott az ismerősével, aki megkérdezte tőle, hogy tud-e olyan helyet, ahonnan pénzt lehet szerezni. Ekkor a férfinek eszébe jutott, hogy öt évvel korábban a sértettek házában látott készpénzt. Később a férfiak ismét találkoztak, ekkor már további két bűntársuk is jelen volt, akikkel megbeszélték, hogy a sértettek pénzét megszerzik. A férfiak 2015. december 7. napján, a hajnali órákban érkeztek Tatára, ahol a tippadó megmutatta a házat, és még egyszer elmagyarázta a társainak, hogy hol találják a pénzkazettát, majd a közelben várakozott. A három elkövető a kerítésen átmászott, az arcukra maszkot húztak, majd egyikük az 56 cm hosszú feszítővassal az ablakot kifeszítette, de az berepedt, így az idős férfi felébredt, és a bejárati ajtót kinyitotta. Ekkor mindhárman rátámadtak, a konyhába lökték, feszítővassal ütlegelték, testszerte hosszasan rugdosták, ütötték. Ekkor megjelent az idős asszony, akit ketten több alkalommal, ököllel az arcán megütöttek. A férfiak elvették a sértettek ékszereit, és a lemezkazettában lévő pénzt, összesen 660.676 forint értékben, majd nejlonharisnyával megkötözték a házaspárt, összetörték a mobiltelefonokat, hogy a sértettek ne tudjanak rendőrt hívni, végül a bejárati ajtót kívülről bezárták.

Az idős férfi a bántalmazás következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítását követően meghalt. Az asszony maradandó fogyatékosságot eredményező szemsérülést szenvedett.

A főügyészség három férfivel szemben ténylegesen életfogytig tartó szabadságvesztés büntetés, míg a tippadóval szemben fegyházbüntetés kiszabását indítványozta.

 

Hozzászólások lezárva.