A Győri Fellebbviteli Főügyészség, mint másodfokú ügyészség az ítélet helybenhagyását indítványozza annak a vádlottnak az ügyében, aki a szüleit a pénzük megszerzése érdekében meg akarta öletni.

Mint ismert, a Székesfehérvári Törvényszék a 2019. szeptember 30. napján meghozott ítéletében a vádlottat 2 rendbeli emberölés előkészületének bűntette miatt – halmazati büntetésül – 4 év börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A nem jogerős ítélet szerint a szüleinél élő, pénzügyi problémákkal és napi megélhetési nehézséggel küzdő, szüleivel megromlott viszonyba kerülő vádlott gondjai megoldása érdekében a szüleit meg akarta öletni, a pénzüket így akarta megszerezni. A bérgyilkos megfizetésére először egymillió, majd kétmillió forintot szánt, azonban a gyilkosság végrehajtása végett megkeresett kör a szülők tudomására hozta gyermekük szándékát.

Az elsőfokú ítélet ellen a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan jelentős enyhítésért fellebbeztek.

A másodfokú ügyészség szerint az elsőfokú bíróság ítélete mindenben törvényes és megalapozott, a büntetés tettarányos.

A polgári jogi szabályok szerint egyébként kiesik az öröklésből az is, aki az öröklésre érdemtelen. Érdemtelen, aki az örökhagyó életére tört. Az érdemtelenségre vezető magatartást azonban az örökhagyó megbocsáthatja, ilyenkor az érdemtelenség nem vehető figyelembe. Az örökhagyó viszont dönthet úgy is, hogy azt az örököst, aki az életére tört, az öröklésből végrendeletben (a kötelesrészt meghaladó törvényes örökrészből) kizárja, illetve (a kötelesrészből) kitagadja.

Hozzászólások lezárva.