A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség a hét elkövetővel szemben  benyújtott vádiratában a komáromi székhelyű cég ügyvezetőjét különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettével vádolja, mert a költségvetésnek több, mint kétszázhárommillió forint vagyoni hátrányt okozott.

A vád szerint a komáromi székhelyű Kft. 2011-2012. év között gabonát és takarmányt szerzett be szlovákiai cégektől, majd az árut továbbértékesítette hazai gazdasági társaságok részére. Ezzel tetemes  összegű bevételre tett szert, emiatt ÁFA-fizetési kötelezettsége keletkezett. Az importot végző cég ÁFA levonására nem volt jogosult.

A fizetendő ÁFA összegét a cég fiktív számlák befogadásával csökkentette jelentéktelen összegűre. A fiktív számlákat négy másik cég állította ki, amelyek tevékenységét ténylegesen a komáromi Kft. ügyvezetője irányította A fiktív számlák alapján úgy tűnt, hogy a négy cég vásárolta a gabonát és takarmányt az európai közösségi értékesítő cégektől, majd azt továbbértékesítette a komáromi vállalkozásnak.

A komáromi Kft ügyvezetője a hamis számlák befogadásával, és az ÁFA tartalom jogosulatlan levonásával 203.382.000,- Ft vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek.

Öt vádlott a fiktív számlákat kibocsátó cégek ügyvezetői, ők különböző összegű ÁFA tartalmú számlák kiállításával segítették elsőrendű és másodrendű vádlottak tevékenységét. A másodrendű vádlott  a komáromi Kft gabonabeszerzéseit intézte, intézkedett, hogy a gabona és takarmány ne a fiktív számlák szerinti cégeknek a nemzetközi fuvarlevélben megjelölt lerakodási helyén, hanem a komáromi vállalkozás belföldi vevőjének telephelyén kerüljön lerakásra.

A ügyészség a vádiratban indítványozta, hogy amennyiben a vádlottak az előkészítő ülésen a bűncselekmények elkövetését beismerik, úgy a bíróság a komáromi Kft ügyvezetőjét 4 év 6 hónap börtönbüntetésre és 203.382.000,- Ft vagyonelkobzásra, neki bűnsegédként segítséget nyújtó másodrendű vádlottat 3 év 6 hónap börtönbüntetésre, a harmadrendű vádlottat végrehajtásában 5 évre felfüggesztett 1 év börtönbüntetésre, a negyedrendű vádlottat 1 év 4 hónap végrehajtandó börtönbüntetésre, az ötödrendű vádlottat 1 év 8 hónap végrehajtandó börtönbüntetésre, a hatodrendű vádlottat 2 év végrehajtandó börtönbüntetésre, a hetedrendű vádlottat végrehajtásában 5 évre felfüggesztett 2 év börtönbüntetésre ítélje.

Hozzászólások lezárva.