A Békés Megyei Főügyészség társtettesként elkövetett rablás bűntette miatt kezdeményezte egy 40 éves és egy 24 éves, többszörösen büntetett előéletű dobozi férfi letartóztatását, akik múlt hét pénteken rablással szereztek maguknak kábítószert.

A rendelkezésre álló adatok alapján megállapítható, hogy a gyanúsítottak 2018. december 21-én 02 óra 20 perc körüli időpontban – előzetes megbeszélésük szerint, rablási szándékkal – a kerítésen átmászva bementek a sértett Doboz, Dózsa utcai családi házának udvarára. A sértett észlelve a betolakodókat hangosan kiabálva próbálta meg kizavarni őket házának udvaráról. A gyanúsítottak azonban nem távoztak, hanem bántalmazni kezdték a férfit. Több alkalommal megütötték a fejét, illetőleg miután a földre került, több alkalommal fejbe is rúgták, miközben tőle kábítószert, „füvet” követeltek. A gyanúsítottak a házba vonszolták a sértettet, ahol folytatták a bántalmazását és már nem csak kábítószert, de pénzt is követeltek tőle. A sértett a bántalmazás hatására átadott az elkövetőknek egy nylon zacskóban kb. két maréknyi zöld növényi törmeléket, marihuánát. A gyanúsítottak végül megfenyegették a sértettet, hogy ha elmondja valakinek a történteket, akkor megölik, majd távoztak, de a kábítószeren kívül magukkal vittek egy, a sértett tulajdonát képező, kb. 70.000.-Ft értékű elektro-akusztikus gitárt is.

A sértett a bántalmazás következtében 8 napon túl gyógyuló orrcsont-törést és a koponyaboltozat törését, valamint a fején többrendbeli hámsérüléseket szenvedett.

A kényszerintézkedés kezdeményezésére egyrészt a szökés, elrejtőzés veszélye miatt került sor, másrészt, mert alaposan feltehető, hogy a gyanúsítottak szabadlábra kerülésük esetén a tárgyi bizonyítási eszközök elrejtésével, megsemmisítésével vagy a tanúk befolyásolásával, megfélemlítésével a bizonyítást megnehezítenék, illetőleg a bűnismétlés veszélye is fennállt.

A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírója a gyanúsítottak letartóztatását 1 hónapra elrendelte.

Hozzászólások lezárva.