Montenegró Legfelsőbb Bírósága 2019. június 24-26. között nemzetközi konferenciát rendezett, melynek témája a nemzetközi terrorizmus és a migráció volt. A konferencián számos európai, és azon kívüli ország – így többek között Ausztria, Szlovénia USA, Kuvait – bírói fórumának elnöke és legfőbb ügyésze tette tiszteletét.

Vesna Medenica, Montenegró Legfelsőbb Bírósága elnökének meghívására a konferencián előadást tartott dr. Polt Péter legfőbb ügyész.

Dr. Polt Péter legfőbb ügyész előadásában rámutatott arra, hogy a terrorizmus új arcot öltött így az ezzel való küzdelem is új megközelítést és szemléletváltást igényel. A radikális erők a tömeges migrációs hullámmal észrevétlenül szivárognak be Európába, így mára már egyértelművé vált, hogy a terrorizmus elleni küzdelem hatékonysága egyrészt széles körű nemzetközi együttműködésen, másrészt a különböző jogi eszközök együttes alkalmazásán alapszik.

Dr. Polt Péter legfőbb ügyész ezen túlmenően bemutatta a terrorizmus elleni küzdelem nemzetközi és nemzeti jog eszközeit. Globális szinten kiemelte az ENSZ Terrorizmus Ellenes Hivatalának szerepét, ismertette továbbá az EU terrorizmus ellenes mechanizmusát, intézményi szinten pedig az Eurojust fontosságára világított rá az Európiai Unión belüli igazságügyi együttműködésben. A legfőbb ügyész végül jogesetekkel mutatta be a terrorizmus és az illegális bevándorlás elleni küzdelem magyar vonatkozásait.

 

Hozzászólások lezárva.