Dr. Polt Péter legfőbb ügyész Le Minh Tri vietnámi legfőbb ügyész meghívására 2018. szeptember 17-24. között hivatalos látogatást tett Vietnámban.

A magyar és a vietnámi legfőbb ügyész 2010. június 29. napján, Budapesten, kétoldalú megállapodást kötött – többek között – a szakmai tapasztalatok megosztásáról, továbbá arról is, hogy az együttműködést kiterjesztik az ügyészek bűnüldözési ismereteinek javítását szolgáló továbbképzésekre. A mostani hivatalos találkozásra a kétoldalú megállapodás bővítésének jegyében került sor, ugyanis a legfőbb ügyészek a képzés területén konkrétabb, és szélesebb körű együttműködést szeretnének folytatni.

Dr. Polt Péter legfőbb ügyészt a hivatalos útja során fogadta Nguyen Thi Kim Ngan asszony, a Nemzetgyűlés elnöke, Nguyen Hoa Binh úr, a Legfelsőbb Népi Bíróság elnöke, és Le Thanh Long igazságügyi miniszter. A legfőbb ügyész emellett tartományi főügyészekkel is találkozott.

A vietnámi legfőbb ügyésszel folytatott szakmai megbeszélés során Dr. Polt Péter legfőbb ügyész hangsúlyozta, hogy a kapcsolatok bővítésének egyik formája lehet a jogi végzettséghez kapcsolódó posztgraduális képzés, így megvitatták ennek gyakorlati megvalósításának lehetőségeit. Dr. Polt Péter javaslatot tett arra, hogy a keretszerződést a felek egészítsék ki egy konkrét, az oktatásra vonatkozó megállapodással.

Az igazságügyi miniszterrel történt egyeztetés során megvitatták a jogi személyek büntetőjogi felelősségének magyarországi tapasztalatait, valamint a bűncselekmények elévülésének szabályozását.

A főügyészekkel történt megbeszéléseken szó esett a tartományok földrajzi, társadalmi és turisztikai sajátosságairól, amelyek hatással vannak a bűncselekmények alakulására. Az egyeztetések során Dr. Polt Péter legfőbb ügyész megosztotta a magyar tapasztalatokat a határon átnyúló bűncselekményekkel kapcsolatban. A felek megvitatták továbbá a felderítéssel, a fedett nyomozással, az embercsempészéssel kapcsolatos témákat.

A legfőbb ügyész látogatást tett a Hanoi Egyetemen, ahol a hallgatók a jogi diploma megszerzését követően ügyésznek jelentkezhetnek. Dr. Polt Péter tanácskozott az egyetem vezetésével, majd előadást tartott a magyar ügyészség előtt álló hazai és nemzetközi kihívásokról.

 

Hozzászólások lezárva.