A Tatabányai Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége, segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntette és jármű önkényes elvételének bűntette miatt nyújtott be vádiratot egy dorogi férfival szemben, aki a bajóti pincesoron házibuliban vett részt, majd a jogosult használó tudta és engedélye nélkül indult el az utasokkal teli személygépkocsival, és okozott súlyos balesetet.

A vádlott 2018. április 30-án Bajóton, a lakott területen kívüli Öregkő-aljai pincesoron egy házibuliban vett részt, ott szeszesitalt fogyasztott. Éjfél előtt a jogosult tudta és engedélye nélkül a pincebuliban ugyancsak részt vett személy használatában lévő járműbe beült, azt beindította. Az elkövető, miközben szervezetében 0,33 g/l véralkohol telítettség áll fenn, a kisbusszal a pincesorhoz vezető közúton, éjszakai sötétségben, közvilágítás nélküli útszakaszon közlekedett. Az autóban öt utas tartózkodott. A vádlott közlekedése során fordulási manővert hajtott végre, melyet követően a jármű az egyenes úton fokozatosan lehaladt az úttestről. A jármű jobb első kereke az 1 méter széles útpadkán keresztül a meredeken lejtő partoldalra hajtott, ezáltal az autó a hossztengelye körül átfordulva leborult a meredek partoldalon, egy teljes és egy negyed fordulatot vett, majd jobb oldalára dőlve érte el a baleseti véghelyzetét.

A borulási folyamat során a jármű jobb első ülésén utazó, biztonsági övet nem használó egyik sértett kiemelkedett az ülésből, feje és részben felső teste a lehúzott ablakon keresztül az utastéren kívülre került, ennek okán olyan súlyos sérüléseket szenvedett el, hogy a helyszínen életét vesztette. A balesetben a járműben utazó további négy személy nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek.

A vádlott a balesetet követően nem nyújtott tőle elvárható segítséget, a mentőszolgálatot, a rendőrséget a történtekről nem értesítette, segítségnyújtási kötelezettségét elmulasztva a helyszínről elmenekült.

Az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy a bíróság a vádlottat végrehajtandó börtönbüntetésre, közügyektől eltiltásra, közúti járművek vezetésétől eltiltásra ítélje, amennyiben az előkészítő ülésen a bűncselekmények elkövetését beismeri, a szabadságvesztés tartamát 3 év 6 hónap tartamban, a közügyektől eltiltás tartamát 4 évben, a járművezetéstől eltiltás tartamát 6 évben állapítsa meg. Az ügyészség indítványozta továbbá, hogy a bíróság kötelezze a vádlottat 455.304,-Ft. bűnügyi költség viselésére.

A baleset szemléje során a rendőrség által készített fotók az alábbi oldalon tekinthetők meg:

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/balesetett-okozott-majd-elmenekult.

Hozzászólások lezárva.