A vád szerint a vádlottak 2015 júniusában, egy Borsod megyei községben, éjszaka törték rá az ajtót ismerősükre. Pénzt követeltek tőle, de ő nem adott. Ekkor a fiatalkorú vádlott fejbe rúgta az ágyában fekvő, védekezésre képtelen, 78 éves asszonyt. Ezután a két vádlott a sértettet megverte, a sértett súlyos koponya, arc- és végtagsérüléseket szenvedett. A súlyosan sérült áldozat másfél hónap múlva elhunyt. A halál a bántalmazás során elszenvedett sérülések és az azok miatti tartós ágyhoz kötöttség következtében állt be.

A törvényszék a vádlottakat nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére, társtettesként elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek. A felnőtt vádlottat 12 év fegyházra, fiatalkorú társát 9 év börtönre ítélte. A vádhatóság a bűntény elkövetését irányító felnőttkorú vádlott súlyosabb büntetését indítványozta. A vádlottak és védőik elsődlegesen felmentésért, másodlagosan a büntetés enyhítése végett fellebbeztek.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség indítványára a Debreceni Ítélőtábla a vádlottak bűnösségét erőszakkal, éjjel elkövetett magánlaksértés bűntettében is megállapította, a felnőttkorú vádlott büntetését 15 év fegyházra súlyosította, míg a fiatalkorú elkövető börtönbüntetését a büntetőjogi felelősség belső arányosságára tekintettel kissé enyhítette.

Az ítélőtábla ítélete nem jogerős, mivel az egyik vádlott védőjének fellebbezése folytán harmadfokú eljárásban a Kúria dönt.

Hozzászólások lezárva.