Fellebbezést jelentett be az ügyészség bíróság ítélete ellen az embercsempészéssel  is vádolt holland férfi ügyében.

A holland állampolgár vádlott 2016. év decemberében áruszállításra alkalmas kisteherautót bérelt, amellyel a szerb-román határtól a román-magyar határig több olyan külföldi személyt szállított, akik embercsempészek közreműködésével Nyugat-Európa különböző országaiba szándékoztak eljutni. A vádlott a már üres teherautót Magyarországra vezette, majd a román határ közelében 35 illegális határátlépőt zsúfolt be a levegőtlen, ablak nélküli raktérbe, és elindult.

Egy menetrend szerint arra járó autóbusz utasa észlelte a migránsok beszállását, és azonnal értesítette a rendőrséget. A rendőrjárőr a helyszíntől mintegy 8 km-re, a bejelentést követő 15 perc elteltével megállította a járművet, és a bűncselekmény folytatását megakadályozta. A személyi okmányokkal nem rendelkező emberek a raktérben egymás mellett szorosan álltak, néhányan a padlón ültek. A raktér fém tetején már vastagon állt a vízpára, az ajtón gőz áramlott ki. A belülről egyébként nyitható ajtók közelében állók szinte kizuhantak a járműből. Amennyiben levegő semmilyen módon nem jutott volna be, a raktérben tartózkodó emberek halála 15 percen belül nagy valószínűséggel bekövetkezett volna.

A törvényszék a vádlottat az ellene több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vád alól bizonyítottság hiányában felmentette. Az embercsempészés elkövetését is tagadó vádlott ugyanis azzal védekezett, hogy az út mentén csak 6-7 stoppost észlelt, akiket angolul beszélő munkásoknak vélt, és csak a legközelebbi településig pár percen át szállította őket. A törvényszék a vádlottat vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettében bűnösnek mondta ki. Az ítélet indokolása szerint azonban a jogellenes határátlépők valós létszámának (35 fő!) észlelésével kapcsolatos vádlotti védekezés nem volt cáfolható, ezért nem bizonyítható az, hogy a fulladás reális veszélyének tudatában  lett volna.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség a törvényszék felmentő ítélete ellen bejelentett ügyészségi fellebbezést a Debreceni Ítélőtábla előtti másodfokú eljárásban fenntartotta, továbbá álláspontja szerint a vádlott az embercsempészés bűntettét bűnszervezetben követte el, amelynek megállapítását indítványozta. Az elkövetés körülményei részben felderítetlenek, ezért a vádlott kihallgatását és szakértői bizonyítást kezdeményezett. A vádlott és védője teljes felmentését fellebbezett. A másodfokú eljárásban a Debreceni Ítélőtábla határoz.

 

Hozzászólások lezárva.