A bíróság büntetővégzésében közveszéllyel fenyegetés bűntette miatt 10 hónap 1 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztett börtönre és 390 ezer Ft pénzbüntetésre ítélte a vádlottat

 A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség 2020. májusában emelt vádat azzal a 31 éves budapesti férfival szemben, aki egy kereskedelmi televízió híradójának weblapjára hasonlító honlapon 2020. január 28. és január 29. napjain haszonszerzési céllal  valótlan tartalmú, a köznyugalmat megzavaró helyszíni fotókkal ellátott álhíreket jelentetett meg abból a célból, hogy a hírek felzaklató hatására az általa üzemeltetett média-felületeken a  megtekintésszámokat növelje.

A vádlott által üzemeltetett weblapon, majd ugyancsak a vádlott által működtetett közösségi média felületeken az álhírek arról szóltak, hogy a Magyarországon tartózkodó – igazoltan koronavírussal – fertőzött kínaiakat és velük kapcsolatban álló  magyar állampolgárokat szállítottak kórházba, többen már el is hunytak, köztük egy magyar idegenvezető is.

Az álhírek között szerepelt az is, hogy a Külügyminisztérium bejelentette, miszerint  az összes Budapest-Peking repülőjáratot már törölték, továbbá Budapest frekventált pontjain vírusfertőzött emberek estek össze és minden előzmény nélkül haltak meg, ezért a hatóságok otthonmaradásra kérik Magyarország lakosságát.

A vádlott közösségi médiában elhelyezett álhíreit az azokat olvasók mintegy 4000 alkalommal meg is osztották.

Az ügyben az ügyészség korábbi, a vádemeléssel kapcsolatos sajtóközleménye itt érhető el:

/panikkeltesre-alkalmas-remhireket-terjesztett-hogy-kattintasvadaszattal-penzhez-jusson-vademeles/

Hozzászólások lezárva.