A Balassagyarmati Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat egy 51 éves Nógrád megyei nővel szemben, aki az előzési tilalmat megszegve okozott balesetet, melyben a vétlen sofőr életét vesztette.

A vádlott 2017. október 4-én délután kifogástalan látási viszonyok mellett közlekedett gépkocsijával Salgótarján irányából Hatvan irányába. A 21-es számú főúton folyó útfelújítási munkák miatt a kétirányú forgalom osztatlan pályán, az egyébként osztott pályás, két-két forgalmi sávval ellátott úttestnek csak az egyik oldalán zajlott. A kétirányú forgalmat terelővonal választotta el egymástól, ugyanakkor „Előzni tilos” és „Sebességkorlátozás 60 km/h”, valamint „Úton folyó munkák” jelzőtáblák voltak kihelyezve.

A vádlott a jelzőtábla tilalma ellenére az előtte 60 km/h sebességgel haladó tehergépkocsi és a hozzá kapcsolt munkagép előzésébe kezdett. A nő az előzés során áttért a szemközti forgalmi sávba, ahol mintegy 90 km/h sebességre gyorsított, miközben vele szemben egy személygépkocsi haladt, melynek vezetője a vádlott járművét észlelve az útpadka és a szalagkorlát közé kormányozta gépkocsiját. A szemből érkező, kitérni szándékozó sértetti jármű észlelése ellenére a vádlott nem fékezett, tovább folytatta a közel 12 méter hosszú járműszerelvény előzését, és a gépkocsija bal első része összeütközött a szemből érkező autóval.

A sértett kocsija megpördült, a szalagkorlátnak csapódott, a benne ülő vétlen gépjárművezető pedig a baleset következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen elhunyt.

Az ügyben tartott előkészítő ülésen az ügyész az új büntetőeljárási szabályok által lehetővé tett, a büntetés mértékére vonatkozó indítványt terjesztett elő arra az esetre, ha a vádlott az előkészítő ülésen beismeri a bűncselekmény elkövetését.

A jogaira történt figyelmeztetéseket követően és az ügyészi indítvány ismeretében a vádlott a bűnösségére is kiterjedő beismerő vallomást tett, melyet a bíróság elfogadott, majd a vádlottat kihallgatta a büntetéskiszabási körülményekre. Ezután a bíróság nyomban ítéletet is hozott: a vádlottat bűnösnek mondta ki halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében, és ezért őt – az ügyészi indítvánnyal egyezően – 2 év 6 hónap fogházbüntetésre, 3 év közügyektől eltiltásra és 5 év közúti járművezetéstől eltiltás ítélte.

Az elsőfokú ítélet ellen a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

Hozzászólások lezárva.