A Szeghalmi Járási Ügyészség 2018 novemberében emelt vádat összesen 32 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás vétsége és 1 rendbeli kísérlete miatt egy 29 éves toldi és egy 45 éves debreceni férfi ellen, akik börtönbüntetésük alatt, telefonon tévesztettek és károsítottak meg 32 sértettet országszerte. A bíróság tárgyalás tartása nélkül előkészítő ülésen hozott marasztaló ítéletet velük szemben.

A vádlottak a vádbeli időszakban, 2017. szeptember 18. és november 26. napja között végrehajtandó szabadságvesztés büntetésüket töltötték a Márianosztrai Fegyház és Börtönben, ahol többnyire azonos zárkában voltak elhelyezve. A vádlottak rendszeres haszonszerzés céljából tetszőlegesen kiválasztott embereket hívtak fel országszerte, a hívott személyeket különböző ürügyekkel tévedésbe ejtették annak érdekében, hogy azok – tudtukon kívül – az elkövetők által megadott hívószámú SIM kártyák egyenlegét feltöltsék, megnöveljék különböző összegekkel. A vádlottak valamelyik mobiletelefon szolgáltató munkatársának adták ki magukat és így a sértettek bizalmába férkőzve tudták őket téves tájékoztatásokkal becsapni. Volt olyan sértett, akitől az előfizetéses szerződések migránsok miatti ellenőrzése céljából kérték az utasítások végrehajtását, illetőleg olyan is volt, akinek azt állították, hogy az EU-s szabályok megváltozása miatt kell a telefonszámokat újraregisztrálni. Más sértetteknek a SIM kártya lejárati idejének vagy a szerződésnek a meghosszabbítása, „vonalváltás”, az internet gyorsítása, a telefonszám megtartása, illetőleg a távközlési szolgáltató adategyeztetése miatt kellett a számsornak tűnő telefonszámokat sms-ben jóváhagyniuk.  A vádlottak a sértetteknek egyenként 10.000.- és 40.000.-Ft közötti kárt okoztak, és a feltöltések ellenérték nélküli megszerzésével mindösszesen 655.000.-Ft vagyoni előnyre tettek szert.

A Szeghalmi Járásbíróság tárgyalás tartása nélkül, előkészítő ülésen hozott ítéletet a tettüket beismerő vádlottakkal szemben: a fiatalabb vádlottat 28 rendbeli csalás vétsége miatt 10 hónap börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra, míg társát 4 rendbeli csalás vétsége és 1 rendbeli kísérlete miatt 60 nap elzárásra ítélte, és a vádlottaknak az okozott kárt is meg kell téríteniük. Az ítélet az idősebb vádlott vonatkozásában jogerőre emelkedett.

Hozzászólások lezárva.