A Pásztói Járási Ügyészség indítványa alapján a bíróság elrendelte annak a különös visszaeső férfinak az előzetes letartóztatását, aki három bűncselekményt követett el 2017 tavasza óta ugyanannak az idő sértettnek a sérelmére.

A gyanúsított 2017. december 10-én napközben megjelent egy héhalmi házban, ahol egy idős férfi lakik. A ház nyitott bejárati ajtaján a szobába ment, ahol az asztalon kezdett el értékek után kutatni. Az idős sértett észrevette a gyanúsítottat, felszólította őt, hogy menjen ki a házból, különben szól a rendőröknek. A gyanúsított ekkor a sértetthez lépett, őt az ágyra lökte, majd egyik karjával az ágyhoz szorítva mozgásképtelenné tette, szabadon maradt kezével pedig átkutatta a sértett kabátjának és nadrágjának a zsebeit abból a célból, hogy onnan készpénzt tulajdonítson el. A gyanúsított a sértett nadrágjának zsebében lévő 5.000.- forintos bankjegyet nem találta meg, a kutatással felhagyott, és a helyszínről eltávozott.

A bűncselekmény miatti tanúkihallgatása alkalmával a sértett további, a gyanúsított által korábban a sérelmére elkövetett bűncselekményekről is beszámolt:

A gyanúsított 2017 tavaszán a nyitott kapun és bejárati ajtón bement a sértett házába, ahol a sértett a szobában az ágyon ült. A gyanúsított az asztalon kutatott értékek után, majd a megtalált 3.000.- forint készpénzt jogtalanul eltulajdonította. Ez év nyarán pedig egy alkalommal Héhalomban a sértett az utcán közlekedett, amikor találkozott vele a gyanúsított. Miután a gyanúsított a sértett mellett elhaladt, utána fordult, őt hátulról kezeit leszorítva átkarolta, majd zsebeit átkutatva onnan 70.000.- forint készpénzt kivett. A sértett észlelve, hogy a gyanúsított a pénzét elvette, visszafordult és a gyanúsított felé lépett, aki ekkor egy 10.000.- forintos bankjegyet a sértettnek visszaadott, 60.000.- forinttal pedig a helyszínről eltávozott.

A különös visszaeső gyanúsított ellen a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál, fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntettének illetve ezen bűncselekmény kísérletének, valamint kifosztás bűntettének megalapozott gyanúja miatt folyik a nyomozás, mely bűncselekmények közül a legsúlyosabb 5 évtől 10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az ügyészi indítványban írtakkal – a gyanúsított gyakran váltogatja lakóhelyét, bejelentett lakcímén régebb óta nem tartózkodik, a bűncselekmények jelentős tárgyi súlyúak, így szökésétől lehet tartani, és fennáll a bűnismétlés veszélye is – egyetértve a Salgótarjáni Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte a gyanúsított előzetes letartóztatását.

Hozzászólások lezárva.