A Salgótarjáni Járási és Nyomozó Ügyészség indítványa alapján a bíróság elrendelte annak a szír és orosz állampolgárnak az előzetes letartóztatását, akik egy héttagú iraki családot kíséreltek meg a tartózkodási helyükül kijelölt balassagyarmati közösségi szállóról Németországba csempészni.

Az iraki család április 4-én érkezett a balassagyarmati szállóra, miután a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal a menekültkénti, illetve oltalmazottkénti elismerés érdekében benyújtott kérelmüket elutasította.

A gyanú szerint a család már Magyarországon kapta meg a szír gyanúsított telefonszámát azzal az információval, hogy ő segíthet Magyarországról Németországra eljutni, a felnőtteket fejenként 700,- a gyerekeket pedig 350,- euróért szállítaná el.

Balassagyarmatra érkezésük után a családfő felvette a kapcsolatot a szír gyanúsítottal, közölve a tartózkodási helyüket, és azt hogy a szállót 10 és 12 óra közötti időben hagyhatják el. Az embercsempész kérésére a családfő magáról és gyermekéről fényképfelvételt is küldött, és megegyeztek abban, hogy másnap 10 órakor családjával a szállót elhagyják, és az embercsempész egy fekete színű autóval fogja várni őket a szálló bejárata közelében.

A megbeszélteknek megfelelően a szálló melletti egyik utcában találkoztak, a gyanúsítottak által használt német rendszámú gépkocsit az orosz állampolgárságú gyanúsított vezette, mellette ült a szír embercsempész. A család beszállása után Szlovákia felé indultak el, azonban a balassagyarmati határátkelőhelynél lévő kamionterminálnál rendőri ellenőrzés alá vonták őket, ezzel meghiúsítva a bűncselekményt.

A rendőrség a két gyanúsított ellen több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntett kísérlete miatt indított eljárást. A bűncselekmény súlyára és különösen arra tekintettel, hogy a két férfi magyarországi tartózkodási hellyel nem rendelkezik, fennáll szökésük, illetve elrejtőzésük veszélye, így az is, hogy az eljárási cselekményeknél jelenlétük csak kényszerintézkedés útján biztosítható. Mivel bűncselekmény elkövetése végett érkeztek Magyarországra, fennáll esetükben a bűnismétlés veszélye is.

A Salgótarjáni Járásbíróság ezért az ügyészi indítvánnyal egyetértve mindkét férfi előzetes letartóztatását elrendelte.

Hozzászólások lezárva.