A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség indítványozta, hogy a nyomozási bíró rendelje el annak a szír férfinek az előzetes letartóztatást, aki migránsokat csempészett Magyarország területére arab társaival bűnszövetségben.

A megalapozott gyanú szerint a magyarországi lakhellyel rendelkező férfi 2016. augusztusában megállapodott két társával, hogy rendszeresen csempésznek át pénzért a szerb-magyar zöldhatáron migránsokat, majd szállítják őket tovább Ausztriába.

A gyanúsított lakást biztosított a bűntársak elszállásolására és odaadta nekik az autóját is, amivel 2016. augusztus 11-én 11 szír migránst szállítottak Budapest felé azért, hogy őket Ausztriába juttassák.

A gyanúsított társai által illegálisan, a zöldhatáron átjuttatott migránsokat szállító gépkocsit a rendőrök az elindulást követően észlelték és rövid üldözést követően feltartóztatták.

A gyanúsított a társaival további két alkalommal kísérelt meg átcsempészni embereket a zöldhatáron.

Az ügyészség indítványozta a férfi előzetes letartóztatásának az elrendelését, mert álláspontja szerint fennáll a szökés, elrejtőzés, az eljárás meghiúsításának valamint a bűnismétlésnek a veszélye, figyelemmel arra is, hogy az újabb cselekményt egy szintén embercsempészés bűntette miatt vele szemben folyamatban levő eljárás alatt követte el.

A több személynek segítséget nyújtva, vagyoni haszonszerzés végett, bűnszövetség tagjaként elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult nyomozást a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság folytatja a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség felügyelete mellett.

Szeged, 2016. október 24.

Dr. Kopasz Zsolt

főügyész

Hozzászólások lezárva.