A két vádlott férfit a rendőrség 2015 novemberében fogta el, amikor a gépkocsijukban gépfegyvereket és töltényeket találtak.

A vádlottak 2014 nyarán ismerkedtek meg egymással, majd – hasonló jellegű szélsőséges, idegengyűlölő és rendszerkritikus nézeteik miatt – egyre szorosabb baráti kapcsolat alakult ki közöttük. Az I. rendű vádlott időközben megismertette társával idegengyűlölő nézeteit és lőfegyverhez jutási szándékát is.

Mindezek után a vádlottak elhatározták, hogy megpróbálnak éles lőfegyverhez jutni úgy, hogy azok tartására hatósági engedéllyel nem rendelkeztek. Ennek érdekében 2015 februárjában elutaztak a szlovákiai Komáromba, ahol egy vadászboltban 2-2 darab hatástalanított, vaktöltények működtetésére alkalmas gépfegyvert vásároltak.

Később, 2015. év nyarán a II. rendű vádlott a fegyverek közül kettő darabot éles lőfegyverré alakított vissza, amelyek ezután lőszerek működtetésére újra alkalmassá váltak. Társa iránymutatásának megfelelően házilag gyártott hangtompítókat is készített.

Ezután a vádlottak 2015 augusztusában, majd szeptemberében szintén a szlovákiai Komáromból összesen 1000 darab töltényt vásároltak, amelyek éles, üzemképes, emberi élet kioltására alkalmas, és az általuk visszaélesített géppisztolyban működtethető lőszerek voltak.

Az I. rendű vádlott 2015 nyarán határozta el azt, hogy a roma népcsoportból származó, jelentős vagyonnal rendelkező ember kirablása, illetve megölése útján próbál pénzhez jutni. A vádlott ebbe a tervébe is bevonta társát, a II. rendű vádlottat. A vádlottak az emberölést a korábban éles lőfegyverré visszaalakított géppisztolyokkal tervezték elkövetni, az elkövetéshez pedig parókát, esőkabátot és gumikesztyűt szereztek be.

Miután különböző okok miatt az első két kiszemelt áldozat elleni merénylettől önként elálltak, az I. rendű vádlott kiválasztott egy harmadik személyt, amit közölt társával is. A vádlott azt tervezte, hogy fegyverrel a pénz átadására kényszeríti a sértettet, majd lelövi, végül pedig a bűncselekmény nyomainak eltüntetése érdekében a lakást felgyújtja. Az előkészületek során a vádlottak részletesen megismerkedtek a helyszínnel, illetve annak tágabb környezetével, és részletesen megvitatták a menekülés módját is.

Ezt követően a vádlottak 2015. november 21-én gépkocsival a fegyverek és hangtompítók kipróbálása érdekében egy Budaörs környéki erdős területre indultak, amikor velük szemben a XI. kerületben rendőri intézkedésre került sor, melynek során a nyomozó hatóság tagjai a géppisztolyokat és töltényeket megtalálták és lefoglalták.

Az anyagi haszonszerzés céljából elkövetni tervezett és előkészített, azonban meg nem kezdett emberöléseket a II. rendű vádlott gyanúsítotti kihallatása során Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál feljelentette, illetve az elkövetés körülményeit részletesen feltárta, ami az emberölés előkészülete tekintetében az ő esetében büntethetőséget megszüntető ok.

A Fővárosi Főügyészség a vádlottakkal szemben bűnszövetségben elkövetett lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntette, az I. rendű vádlottal szemben emellett emberölés előkészületének bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot az illetékes bíróságra.

Hozzászólások lezárva.