A harmincnégy éves vietnámi férfi a vád szerint 2017. február 14-én egy vita során konyhakésekkel támadt barátjára.

A vádlott 2006. óta él Magyarországon, 2009. év elejétől tartózkodási engedély nélkül, jogosulatlanul tartózkodik az országban.

A vietnámi férfi a vádbeli időszakot megelőzően, körülbelül egy évvel korábban ismerkedett meg a sértett férfival, akivel – és még három másik vietnámi személlyel – ezután együtt lakott egy X. kerület, Hungária körúton lévő bérelt lakásban.

A vádirat szerint 2017. február 14-én a sértett este ért haza, ahol az ottlakókon kívül a lakásban tartózkodott a vádlott barátnője is. Miután megbeszélték, hogy együtt ünnepelik meg a Valentin napot, közösen vacsoráztak, beszélgettek, és alkoholt fogyasztottak.

A késő esti órákban azonban a vádlott és a sértett ismeretlen okból összeszólalkozott, majd a két férfi egyre hangosabban kiabált egymással. A vádlott a vita hevében hirtelen felállt, kiszaladt a konyhába, ahol kirántotta az evőeszközöket tartalmazó konyhaszekrény fiókját, abból kivett két nagy kést, majd azokkal támadólag megindult a nappaliba a sértett felé. Ezt látva, a közös barátjuk megpróbálta őt feltartóztatni, de nem tudta. A vádlott a konyhakésekkel szúró, vágó mozdulatokat tett a földön ülő sértett feje irányába, miközben azzal fenyegette, hogy megöli őt. A védekező férfit a vádlott eközben többször, több helyen megszúrta, illetve megvágta.

Amikor a vádlott a földre dobta a késeket, a sértettnek sikerült kimenekülnie a lakásból. A vádlott ezután visszament a konyhába, ott egy újabb kést vett magához, amellyel támadólag ismét a másik férfi után ment. Az őt továbbra is megállítani igyekvő közös barátjuk azonban kívülről olyan erősen tartotta a bejárati ajtót, hogy azt a vádlott csak résnyire tudta kinyitni.

A vádlott csak akkor hagyta abba az ajtó rángatását, amikor a sértett által segítségül hívott egyik szomszéd kintről magyar nyelven kiabálni kezdett vele.

A sértett a bántalmazás során életveszélyes – az egyik verőeret is érintő – szúrt, illetve vágott sérüléseket szenvedett, amelyek a szakszerű és időszerű orvosi ellátás hiányában a halálához is vezethettek volna.

A Fővárosi Főügyészség a jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő vietnámi férfival szemben emberölés bűntettének kísérlete miatt nyújtott be vádiratot az illetékes bíróságra, amely bűncselekmény törvény szerinti büntetési tétele öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés.

Hozzászólások lezárva.