A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség vádat emelt hat személy ellen költségvetési csalás bűntette, csődbűncselekmény bűntette és hamis magánokirat felhasználás vétsége miatt.

A vád szerint az egyik vádlott ügyvezetése alatt működő, elektronikai termékekkel foglalkozó gazdasági társaság, Hong Kongból szerzett be termékeket, magyarországi forgalomba hozatallal. A cég a vádlott-társai által képviselt gazdasági társaságoktól számlákat fogadott be, és azok ÁFA-tartalmát jogellenesen levonásba helyezte.

A láncolatban voltak országhatáron kívüli gazdasági társaságok is, és olyan közbeiktatott cégek, amelyek a számlák szerint az árukat további cégeknek értékesítették, majd az adó megfizetése nélkül, elérhetetlenné váltak.

A felépített rendszer adókijátszásra irányult, a vádlott részéről az elektronikai termékek európai közösségi értékesítése nem volt igazolható. A vádlott adólevonási jogot nem gyakorolhatott volna, cselekményével ÁFA adónemben a költségvetésnek 69 717 068 Ft kárt okozott.

Az érintett gazdasági társaságot az adóvizsgálat hatálya alatt értékesítették, és létrehoztak egy újabb gazdasági társaságot, amely átvette az eredeti kft. helyét. Ezen, az egyik vádlott-társ ügyvezetésében működő gazdasági társaság, valótlan tartalmú számlákat fogadott be, azokat adóbevallásaiban felhasználta, és ezzel ÁFA adónemben a költségvetésnek 51 043 000 Ft vagyoni hátrányt okozott.

A büntetőeljárás nyomozati szakaszában mind a hat vádlott az új büntetőeljárási törvény rendelkezései szerint, a bűnösség beismeréséről és annak következményeiről egyezséget kezdeményeztek a vádhatósággal.

Az egyezségben valamennyien beismerték a bűncselekményeket, tudomásul vették azok jogi minősítését, közülük a vagyoni hátrány okozásával érintett két vádlott vállalta annak teljes összegű megtérítését.

A két vádlott a vagyoni hátrány összegét az adóhatóság letéti számlájára befizette.

A Miskolci Törvényszék előkészítő ülésen az egyezséget jóváhagyva, az ügyészi indítvánnyal egyezően, valamennyi vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki. Az ítélet jogerős.

Hozzászólások lezárva.