A Balassagyarmati Járási Ügyészség garázdaság vétsége miatt egy salgótarjáni tizenéves ellen indított bűnügyben az eljárást – mivel a feltételes ügyészi felfüggesztés tartama eredményesen telt el – megszüntette.

A nyomozás adatai szerint az akkor tizenöt éves fiú 2018. november 15-én, salgótarjáni iskolájukban, minden előzmény nélkül előbb a folyosón ököllel fejen, majd a tanteremben arcon ütött egy tizenegy éves diákot, a következő szünetben pedig a sértett őt kérdőre vonó tizenhárom éves nővérét bántalmazta: átkarolta és többször ököllel gyomorszájon ütötte.

A fiatalkorú gyanúsított cselekményei az iskola diákjaiban riadalmat és megbotránkozást keltettek, cselekményei ezért két rendbeli garázdaság vétsége és két rendbeli könnyű testi sértés vétsége megállapítására voltak alkalmasak.

A gyanúsított a nyomozás során a bűncselekmények elkövetését beismerte, tetteit őszintén megbánta és elmondta, hogy nagyon szégyelli magát. A fiatalkorúak ügyeiben kötelezően beszerzett környezettanulmány szerint a szülők törvénytisztelő életmódra nevelik gyermeküket, így a tanulmányt készítő pártfogó felügyelő a fiú részéről a bűnismétlés veszélyét csekélynek látta.

Tekintettel a fentiekre a büntetőeljárást a fiatalkorúak ügyeiben eljáró Balassagyarmati Járási Ügyészség egy évre felfüggesztette, mivel – a bűncselekmény kisebb tárgyi súlyára és az enyhítő körülményekre, valamint az elkövető társadalomra való kisebb veszélyességére tekintettel – ennek a gyanúsított jövőbeni magatartásában mutatkozó kedvező hatása volt várható.

A gyanúsított ellen a felfüggesztés alatt nem indult büntetőeljárás, a feltételes ügyészi felfüggesztés időtartama tehát eredményesen telt el. A Balassagyarmati Járási Ügyészség erre tekintettel az eljárást a fiúval szemben megszüntette, így nem kellett a költséges és időigényes bírósági eljárást sem lefolytatni, az intézkedés ezáltal a bíróság tehermentesítését is szolgálta.

Hozzászólások lezárva.