Kényszerítés bűntette miatt emelt vádat a Balassagyarmati Járási Ügyészség egy 28 éves és egy 33 éves elítélttel szemben 2016 júniusában, mely ügyben a Balassagyarmati Törvényszék, mint másodfokú bíróság jelentősen súlyosította az elsőfokú ítéletet.

A két vádlott 2015 májusában kezdte meg büntetése letöltését, a büntetés-végrehajtási intézetben közös zárkában voltak elhelyezve további négy elítélttel. A későbbiek során melléjük került elhelyezésre a későbbi sértett is.

Annak érdekében, hogy új zárkatársukat megfélemlítsék, valamint azért, hogy ezt a fenyegetettségi helyzetét kihasználják, őt napi rendszerességgel bántalmazták és megfenyegették, hogy ha erről bárkinek is beszél, rajta és családtagjain bosszút fognak állni.

A vádlottak fenyegetései és rendszeres bántalmazásai – amit egymás között csak „riasztó”-nak neveztek – a sértettben komoly félelmet keltettek, így azt a nevelőknek sem jelentette. A két férfi ezt kihasználva arra kényszerítette őt, hogy utasításaikat hajtsa végre, rájuk mosson, takarítson,  valamint saját pénzén nekik élelmiszert, dohányt vásároljon.

Az elsőfokon eljárt Balassagyarmati Járásbíróság a vádlottakat bűnösnek mondta ki folytatólagosan, társtettesként elkövetett kényszerítés bűntettében, és ezért egyiküket, mint visszaesőt 1 év 6 hónap börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra, míg többszörös visszaeső társát 2 év fegyházbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. Megállapította a bíróság, hogy a vádlottak feltételes szabadságra nem bocsáthatók.

Az ítélet ellen a vádlott terhére az ügyész a kiszabott büntetés súlyosítása érdekében jelentett be fellebbezést. A másodfokon eljáró ügyész ezt fenntartotta, a cselekmény  minősítését azonban módosította, mivel álláspontja szerint a vádlottak cselekménye zsarolásnak minősül.  A Balassagyarmati Törvényszék az ügyészi fellebbezést alaposnak ítélve a vádlottak cselekményét társtettesként, folytatólagosan elkövetett zsarolás bűntettének minősítette, és mindkét vádlott esetén a szabadságvesztést 3 év 8 hónap fegyházbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra súlyosította. Mivel a vádlottak e büntetésből feltételes szabadságra nem bocsáthatók, azt teljesen egészében le kell tölteniük.

Hozzászólások lezárva.