A Központi Nyomozó Főügyészség fellebbezésének eredményeként kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette miatt a Fővárosi Törvényszék pénzbüntetésre ítélte azt a két volt labdarúgó vádlottat, akikkel szemben korábban elévülés miatt megszüntették a büntetőeljárást.

A Fővárosi Törvényszék 2016. április 7-én hozott ítéletében a két vádlottal szemben indult büntetőeljárást elévülés miatt megszüntette, mivel álláspontja szerint nem volt megállapítható, hogy a vesztegetést kötelességük megszegésével követték volna el. Az ítélettel szemben a vádképviseletet ellátó ügyész fellebbezést jelentett be, a Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú ítéletet 2017. július 14-én, a két vádlott tekintetében, hatályon kívül helyezte és az elsőfokú bíróságot új eljárás lefolytatására utasította.

A megismételt elsőfokú eljárásban a Fővárosi Törvényszék a 2019. november 29-én kihirdetett ítéletével az ügyészség álláspontjával egyezően megállapította, hogy a vádlottak a 2008. november 9-én lezajlott Siófok-ZTE magyar bajnoki I. osztályú labdarúgó mérkőzésen, kenőpénz ellenében, a meccs végeredményét a pályán játszva befolyásolták, ezzel a kötelességüket megszegték. Mivel a gazdálkodó szervezet dolgozója által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettének büntetési tétele egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ezért a két vádlott cselekményének büntethetősége nem évült el. Erre figyelemmel az elsőfokú bíróság a két vádlott bűnösségét a minősített korrupciós bűncselekményben megállapította, őket 300 napi tétel, napi tételenként 1.000 forint, összesen 300.000 forint pénzbüntetésre ítélte, valamint velük szemben fejenként 2.643.300 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.

Az ítéletet a vádképviseletet ellátó ügyész mindkét vádlott tekintetében tudomásul vette, míg a vádlottak és védőik a jogorvoslati nyilatkozataik megtételére három munkanapot tartottak fenn.

 

 

Hozzászólások lezárva.