A Tatabányai Járási és Nyomozó Ügyészség kábítószer-kereskedelem bűntette miatt indult ügyben benyújtott vádirata alapján eljárva, a bíróság jóváhagyta az ügyészség és a vádlottak között kötött egyezséget, amelynek alapján – a vádemelést követő két hónapon belül, tárgyalás nélkül – hozott ítélet a kihirdetése napján jogerőssé vált.

Az elsőrendű vádlott a 2017. december 08-át megelőző félévben Budapesten marihuanát szerzett meg, amelyből maga is fogyasztott, valamint további hét fogyasztónak – részben ellenérték fejében, részben közös fogyasztás során – átadott. A másodrendű vádlott Ausztriában, Bécsben vásárolt marihuanát, amelyet Magyarországra behozott, és azt 2017. december 08-án  Kecskéden az elsőrendű vádlottnak értékesítette.

Az ügyészség és az elkövetők a nyomozás során egyezséget kötöttek. Ennek alapján a vádlottak bűnösségüket elismerték, a vádhatóság és az elkövetők a büntetés nemében és mértékében megállapodtak.

A Tatabányai Járásbíróság a 2018. október 16-án tartott előkészítő ülésen az ügyészség indítványának helyt adott, ennek alapján az ügyészség és a vádlottak közötti egyezséget jóváhagyta, ezért elsőrendű vádlottat 3 év börtönbüntetésre, és 3 év közügyektől eltiltásra, a másodrendű vádlottat 2 év börtönbüntetésre, 2 év közügyektől eltiltásra, 200.000,-Ft pénzbüntetésre ítélte. A bíróság az egyezségben írtakon túlmenően elsőrendű vádlottat 177.500,-Ft, míg másodrendű vádlottat 300.000,-Ft vagyonelkobzással is sújtotta, továbbá a tőlük lefoglalt kábítószert elkobozta.

A 2018. július 01. napjától hatályba lépett új büntetőeljárási törvény alapján, amennyiben a bíróság az egyezséget jóváhagyja, az ügyben nem tart tárgyalást, az ítéletet az ügyiratok alapján hozza meg, továbbá nincs helye fellebbezésnek a bűnösség megállapítása, a váddal egyezően megállapított tényállás és minősítés, a jóváhagyott  egyezség alapján megállapított joghátrányokkal szemben.

A büntetőeljárási törvény leírt rendelkezése alapján, a vádlottakkal szemben meghozott ítélet a kihirdetését követően jogerőssé vált, ezért a letartóztatásban lévő elsőrendű vádlott az ítéletben kiszabott szabadságvesztés letöltését nyomban megkezdte.

A vádemelésről közzétett sajtóközlemény az alábbi helyen tekinthető meg:

http://ugyeszseg.hu/egyezseg-a-bunosseg-elismereserol-vademeles-fotoval/

Hozzászólások lezárva.