A Szekszárdi Járási Ügyészség indítványára a Szekszárdi Járásbíróság nyomozási bírája egy hónapra elrendelte annak a 34 éves szír állampolgár férfinek a letartóztatását, aki a megalapozott gyanú szerint öt, magát szintén szír állampolgárnak valló személyt csempészett a járművében az M6-os autópálya Tolna megyei szakaszán.

A nyomozás eddigi adatai szerint a magyar nyelvet nem értő, német lakcímmel, illetve tartózkodási okmányokkal rendelkező, szír állampolgárságú gyanúsított a tulajdonát képező és általa vezetett német hatósági jelzésű személygépkocsival 2020. augusztus 10-én a hajnali órákban az M6-os autópálya Tolna megyei szakaszán, a Fácánkerti pihenőhely közelében közlekedett, amikor ellenőrzés alá vonták.

A személygépkocsiban öt, útiokmánnyal nem rendelkező, magát ugyancsak szír állampolgárnak valló férfi utazott, akik korábban embercsempészek segítségével jutottak el Szíriából Törökország, Görögország és Macedónia érintésével Szerbiába. A zombori menekülttáborból a határt jogellenesen átlépve jöttek Magyarországra, ahonnan Ausztriába, majd Németországba kívántak hasonló módon eljutni.

A megalapozott gyanú szerint a gyanúsított a cselekményével az államhatár jogszabályi rendelkezések megszegésével történő átlépéséhez szándékosan segítséget nyújtott az öt férfinek.

A járási ügyészség álláspontja szerint a minősített embercsempészéssel gyanúsított férfi esetében fokozottan fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, továbbá az, hogy szabadlábon hagyása esetén veszélyeztetné a bizonyítást.

A Szekszárdi Járásbíróság nyomozási bírája minden tekintetben osztva az ügyészi indítványban foglaltakat 2020. szeptember 12. napjáig – jogerősen – elrendelte a gyanúsított letartóztatását.

Hozzászólások lezárva.