Dr. Polt Péter legfőbb ügyész, valamint dr. Belovics Ervin és dr. Lajtár István legfőbb ügyész helyettesek részvételével 2019. április 30-án értékelte a Fővárosi Főügyészség 2018. évi tevékenységét a fővárosi főügyész.

Dr. Ibolya Tibor főügyész évértékelő beszédében kiemelte, hogy az előző évet az elektronikus ügyintézésre való átállás és a két nagy – büntető- és polgári – eljárási kódex hatályba lépése határozta meg. A fővárosi állomány – ügyészek és nem ügyészek egyaránt – továbbra is magas színvonalon, lelkiismeretesen végzik munkájukat, amellett is, hogy az országban elkövetett bűncselekmények több mint 30%-a Budapestre koncentrálódik, és az ügyteher-mérés alapján nagyságrendileg itt indul a legtöbb ügy. A működési feltételek biztosítottak, a Budapesti XVIII. és XIX. Kerületi Ügyészség pedig önálló, modern épületben került elhelyezésre. Az új büntetőeljárási törvény által megkívánt irányítási jogkör aktívabb ügyészi munkát kíván az eddiginél, mint ahogy az általános szabályok szerinti vádemelések visszaszorításának igénye is. Utóbbit tekintve kijelenthető, hogy a tendencia igen kedvező, a fővárosban a hagyományos büntető per lefolytatására az ügyeknek alig 43 %-ában került sor. Az egyezségkötések területén is országos első helyen áll a Fővárosi Főügyészség, illetve nagy arányú az előkészítő ülésen befejezett ügyek száma is. Dr. Ibolya Tibor külön foglalkozott a közérdekvédelmi és a büntetés-végrehajtási szakterülettel is.

Dr. Polt Péter legfőbb ügyész hozzászólt az évértékelő értekezlethez, és beszédében kifejtette, hogy a Fővárosi Főügyészségen törvényes, eredményes és magas színvonalú munka folyik, amelyet külön meg is köszönt. Legfőbb ügyész úr kiemelte, hogy az új, eljárást gyorsító szabályok mellett is az ügyészségnek az anyagi igazság kiderítése a célja, a törvényesség és a jogegység csak így érhető el. Felhívta  a figyelmet speciális szaktudás folyamatos megszerzésének, a szakági és a nemzetközi együttműködésnek a fontosságára.

Hozzászólások lezárva.