A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség 2019. március 28-án tartotta a 2018. évi tevékenységét értékelő értekezletét, amelyet a jelenlétével megtisztelt dr. Belovics Ervin legfőbb ügyész helyettes úr.

Dr. Reszl Ildikó főügyész köszöntőjében kiemelte, hogy az ügyészek időszerűen, szakszerűen és törvényesen látták el a feladataikat, ezen túlmenően nagy hatékonysággal alkalmazták az új büntetőeljárási törvény eljárást gyorsító rendelkezéseit. Az elmúlt év nagy kihívása volt az elektronikus ügyintézésnek történő megfelelés, valamint az új büntetőeljárási törvény alkalmazására történő felkészülés, továbbá a főügyész úrnő röviden kitért a főügyészség személyügyi és gazdasági helyzetére.

Horváthné dr. Varga Erzsébet főügyészhelyettes a büntetőjogi szakág tevékenységét értékelve kiemelte, hogy a megyében a regisztrált bűncselekmények száma 2,6%-kal emelkedett. Az ügyészségi nyomozás területén a bíróság elé állítások száma a vádemelések 47,8%-át tették ki. Az eljárást gyorsító bíróság elé állítással, az előkészítő ülésen tett beismerő vallomás esetén hozott ítélettel, a tárgyalás mellőzésével, továbbá az egyezséggel érintett jogerősen elítélt vádlottak aránya együttesen 68,56 %-ot tett ki, amely a legmagasabb érték az országban. A megye váderedményessége 99,52 % volt, amely országosan szintén a legmagasabb arány.

Hadaróné dr. Izsáki Mariann közjogi főügyészhelyettes ismertetést adott arról, hogy a közjogi szakterület tevékenységét jelentősen érintette a polgári perrendtartás, illetve a közigazgatási perrendtartás kodifikációja. A magánjogi ügyekben a saját kezdeményezések száma 83%-kal nőtt. A szakág 4 keresetet nyújtott be civil szervezetek ellen, 31 esetben nemperes eljárást, 198 esetben cégtörvényességi eljárást kezdeményezett. A hozzátartozók közötti ideiglenes megelőző távoltartás elrendelése érdekében 35 esetben lépett fel az ügyész a bíróságok előtt. A szakág 12 per előtti felhívást bocsátott ki a tisztességtelen általános szerződési kikötések miatt, továbbá vizsgálta a gyermekotthonok működését.

Dr. Belovics Ervin legfőbb ügyész helyettes úr a hozzászólásában kiemelte, hogy a Komárom-Esztergom Megye ügyészi szervei kiválóan és példásan látták el az elmúlt évi feladataikat, majd a büntetőjogi jogalkalmazás aktuális kérdéseire tért ki. A legfőbb ügyész helyettes úr a 2019. év  feladataként határozta meg az időszerű, szakszerű, törvényes ügyintézés fenntartását. Ezt követően a legfőbb ügyész helyettes úr megköszönte a főügyészség valamennyi munkatársának az elmúlt évben végzett munkáját.

Hozzászólások lezárva.