A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség 2018. április 4-én értékelte az elmúlt esztendőben végzett munkát. Az értekezleten jelen volt dr. Belovics Ervin legfőbb ügyész helyettes.

A megyei főügyészségen tartott eseményen elsőként dr. Zsíros Zsolt megyei főügyész számolt be az ügyészség tevékenységéről. Kiemelte, hogy már öt éve folyamatosan csökken megyénkben a hatóságok tudomására jutott bűncselekmények száma, így a befejezett nyomozásoké is, ezért nagy hangsúlyt helyez az ügyészség arra, hogy a kevesebb ügyet még szakszerűbben, törvényesen, eredményesen és a lehető legrövidebb időn belül befejezze. Az ügyészek minden ügyet 30 napon belül elintéztek, csupán hat bonyolult, nagy terjedelmű ügyben tartott az ügyintézés 30-60 nap között. Kimagasló a váderedményesség is, azaz száz megvádolt személyből a bíróságok kilencvennyolcat el is ítéltek az elmúlt évben.

Dr. Márföldi Gyöngyi megbízott büntetőjogi főügyészhelyettes a bűnözés alakulásáról elmondta, hogy a megyében mind a bűncselekmények, mind az elkövetők száma csökkent ugyan az elmúlt évben, azonban fokozottan figyelni kell arra, hogy 217 volt a gyermekkorú (akik felelősségre nem vonhatók) és 622 a fiatalkorú elkövetők száma. Kiemelte a cigarettacsempészetet, ami megyénkben új elkövetési formában jelent meg, mert már légi úton – drónnal, sárkányrepülővel, sőt repülőgéppel – is szállítottak Ukrajnából Magyarországra cigarettát a bűnözők.

Dr. Sipos László közjogi főügyészhelyettes beszámolt arról, hogy közel 20.000 ügy érkezett ezen a szakterületen az ügyészségre, amelyeknek háromnegyedét a szabálysértési ügyek tették ki. Kiemelten kezeli a főügyészség a környezetvédelmet, a gyermek- és fiatalkorúak ügyeit, rendszeresen tartanak az ügyészek vizsgálatot a megyénkben működő gyermekotthonokban.

Dr. Belovics Ernő legfőbb ügyész helyettes köszönetét fejezte ki a megye valamennyi ügyészének az elmúlt évben végzett kiváló munkájáért. Egyúttal felhívta a figyelmet a 2018. július 1. napján hatályba lépő új büntetőeljárási törvényből az ügyészségre háruló feladatokra. Központi szerepet kap a terhelt beismerő vallomása, mert ilyen esetben az ügyésznek lehetősége lesz arra, hogy gyors és egyszerűsített eljárásban segítse elő a bűncselekmény elbírálását.

Hozzászólások lezárva.