A most 43 éves férfi még nyolc évvel ezelőtt kísérelt meg kirabolni egy zuglói gyógyszertárat. A terhelttel az illetékes kerületi ügyészség az új büntetőeljárási törvény által kínált lehetőséget kihasználva egyezséget kötött, majd az alapján nyújtott be vádiratot a bíróságra. A bíróság az egyezség tartalmával egyezően, a férfit 6 év 6 hónap fegyházbüntetésre ítélte.

A vádirat szerint a vádlott 2010. december 23. napja előtt kifejezetten abból a célból vásárolt egy valódinak látszó játék pisztolyt, hogy azzal a későbbiekben rablást kövessen el. Ezt követően, 2010. december 23-án, nappal bement a XIV. kerületi gyógyszertárba, és a nyitva tartás felől érdeklődött, majd távozott. Nem sokkal zárás előtt a vádlott visszament a gyógyszertárba, ekkor már a korábban beszerzett pisztollyal. A vádlott az egyik pénztárhoz lépett és kért egy doboz C-vitamint. Miközben az alkalmazott beütötte a termék árát a pénztárgépbe, a vádlott elővette a nála lévő, valódinak látszó fegyvert, azt fenyegetően ráfogta a sértettre, és a bevételt követelte.

A sértett nem engedelmeskedett, megnyomta a pánik gombot. Ezután megszólalt a szomszéd irodában a telefon, ezért az alkalmazott közölte a vádlottal, hogy azt felveszi, majd így is tett, átment a szomszéd helyiségbe. Mialatt a sértett telefonált, a vádlott pénz nélkül, káromkodva elhagyta a gyógyszertárat, az elkövetéskor viselt egyes ruhadarabjait – pl. kabátot, sapkát, kesztyűt – pedig a helyszín közelében hátrahagyta.

Az ismeretlen tettes miatt felfüggesztett nyomozás bizonyítékait a rendőrök 2018. évben újra megvizsgálták. Az ekkor elvégzett DNS vizsgálat eredményt hozott, ugyanis a helyszínen hagyott tárgyakról biztosított minta egyezést állapított meg egy a nyilvántartásban szereplő férfi – a vádlott – DNS-profiljával.

Az új büntetőeljárási törvény adta lehetőségeket kihasználva, a Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség a bűncselekményt beismerő terhelttel egyezség megkötését kezdeményezte. A terhelt és védője elfogadta a kerületi ügyészség által megállapított feltételeket, miszerint az ügyészség 6 év 6 hónap fegyházbüntetés, valamint 7 év közügyektől eltiltás kiszabását veszi tudomásul, így az egyezség létrejött.

A bírósági előkészítő ülésen a vádlott továbbra is beismerte a bűnösségét, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. A bíróság megállapította, hogy az egyezség jóváhagyásának feltételei fennállnak, így azt jóváhagyta, és azzal azonos tartalommal nyomban ítéletet hozott, a vádlottat 6 év 6 hónap fegyházbüntetésre, valamint 7 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítéletet mindenki tudomásul vette, így az jogerőre emelkedett.

Hozzászólások lezárva.