A most 43 éves férfi még nyolc évvel ezelőtt kísérelt meg kirabolni egy zuglói gyógyszertárat. Az illetékes kerületi ügyészség az új büntetőeljárási törvény által kínált lehetőséget kihasználva a terhelttel egyezséget kötött, majd az alapján nyújtott be vádiratot a bíróságra.

A vádirat szerint a vádlott 2010. december 23. napja előtt kifejezetten abból a célból vásárolt egy valódinak látszó játék pisztolyt, hogy azzal a későbbiekben rablást kövessen el. A férfi 2010. december 23-án, nappal bement a XIV. kerületi gyógyszertárba, és a nyitva tartás felől érdeklődött, majd távozott. Nem sokkal zárás előtt a vádlott korábban beszerzett pisztollyal visszament a patikába.

A vádlott az egyik pénztárhoz lépett, és kért egy doboz C-vitamint. Miközben az alkalmazott beütötte a termék árát a pénztárgépbe, a vádlott elővette a valódinak látszó fegyvert, azt fenyegetően ráfogta a sértettre, és a bevételt követelte. A sértett nem engedelmeskedett, megnyomta a pánik gombot. Ezután megszólalt a szomszéd irodában a telefon, ezért az alkalmazott közölte a vádlottal, hogy azt felveszi, majd így is tett, átment a szomszéd helyiségbe. Mialatt a sértett telefonált, a vádlott pénz nélkül, káromkodva elhagyta a gyógyszertárat, az elkövetéskor viselt egyes ruhadarabjait – kabátot, sapkát, kesztyűt – pedig a helyszín közelében hátrahagyta.

Az ismeretlen tettes miatt felfüggesztett nyomozás bizonyítékait a rendőrök idén újra megvizsgálták, és az ekkor elvégzett DNS vizsgálat eredményt hozott, ugyanis a helyszínen hagyott tárgyakról biztosított minta egyezést állapított meg egy a nyilvántartásban szereplő férfi – a vádlott – DNS-profiljával.

Az új büntetőeljárási kódex adta lehetőségeket kihasználva, a Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség a bűncselekményt beismerő terhelttel egyezség megkötését kezdeményezte. A terhelt és a védője elfogadta a kerületi ügyészség által megállapított feltételeket, mely szerint az ügyészség 6 év 6 hónap fegyházbüntetés, valamint 7 év közügyektől eltiltás kiszabását veszi tudomásul, így az egyezség létrejött.

Ezen új eljárási szabály szerint, amennyiben a bírósági előkészítő ülésen a vádlott a fenti egyezséggel egyezően továbbra is beismeri a bűnösségét, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, akkor a bíróság – miután megvizsgálta, hogy az egyezség jóváhagyásának feltételei fennállnak – az egyezséget jóváhagyja, és azzal azonos tartalommal nyomban ítéletet hoz.

 

Hozzászólások lezárva.