A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádemelése nyomán a bíróság felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a férfit, aki személygépkocsijával a menetiránya szerint bal oldali forgalmi sávban okozott maradandó fogyatékosságot eredményező közúti balesetet.

 A vádlott 2019. szeptember 24-én este, már éjszakai látási viszonyok mellett közlekedett Bátonyterenye lakott területén, ahol a személygépkocsik számára 40 km/h a megengedett legnagyobb haladási sebesség, valamint a vádlott haladási irányából „Egymást követő veszélyes útkanyarulatok” jelzőtábla is felhívta az egyébként helyismerettel rendelkező vádlott figyelmét az út veszélyességére. Ennek ellenére a vádlott a megengedett sebességet jelentősen meghaladó, egyben a lakott területen belüli útkanyarulathoz képest egyaránt eltúlzott 69-74 km/h sebességgel haladt be a menetiránya szerint balra ívelő kanyarba. Teljes terjedelmével áttért a menetiránya szerint bal oldali forgalmi sávba és már csak ekkor vette észre a szemből érkező segédmotoros kerékpárt, ezért vészfékezni kezdett.

A segédmotoros kerékpárral közlekedő sértett féktávolságán belül észlelte a forgalmi sávjába áttérő személygépkocsit, így a balesetet már egyikük sem kerülhette el, az ütközés következtében a motorkerékpáros sértett átrepült az autó felett, és az úttestre zuhant.

A baleset következtében a sértett súlyos, életveszélyes sérüléseket, így többszörös csonttörést, léprepedést és hasűri vérzést szenvedett el. A sérült lépet eltávolították, a többi sérülést sebészi úton látták el. A lép hiánya önmagában maradandó fogyatékosságot eredményezett, a többszörös végtag csonttörések és ínsérülések maradandó károsodása a gyógyulási folyamat befejeződése után állapítható meg.

Ha a vádlott legfeljebb 40 km/h sebességgel haladva, a kanyarívet levágva nem tért volna át a menetiránya szerint bal oldali forgalmi sávba, a baleset nem következett volna be. Így a baleset oka az volt, hogy átlépte a megengedett legnagyobb haladási sebességet, valamint az, hogy nem az útviszonyoknak, az út vonalvezetésének megfelelően a menetiránya szerinti jobb oldali forgalmi sávban haladt.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség a 28 éves, büntetlen előéletű vádlottal szemben maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozása miatt emelt vádat, tárgyalás mellőzésével, felfüggesztett szabadságvesztés és járművezetéstől eltiltás kiszabását indítványozva.

Az ügyben eljáró Salgótarjáni Járásbíróság a vádlottal szemben tárgyalás mellőzésével 1 év 6 hó, végrehajtásában 2 évi próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést szabott ki, és 1 év 6 hónapra eltiltotta a közúti járművezetéstől, valamint kötelezte a mintegy 190.000 Ft bűnügyi költség megfizetésére.

Hozzászólások lezárva.