A Központi Nyomozó Főügyészség bűncselekmény hiányában elutasította az európai parlamenti képviselők önfeljelentését. 

2018 szeptemberében két európai parlamenti képviselő feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen, amelyben maguk ellen kérték büntetőeljárás megindítását hazaárulás bűntette miatt.

A feljelentést arra alapozták, hogy 2018. szeptember 12-én megszavazták az úgynevezett „Sargentini jelentést”. A feljelentők olyan sajtó megjelenésekre hivatkoztak, amelyekben különböző politikai közszereplők nyilatkoztak és azt a véleményt képviselték, hogy a jelentés megszavazói lényegében hazaárulást követtek el. A feljelentők erre utalva kérték maguk ellen az eljárás megindítását.

Az európai parlamenti képviselőket az európai unió szabályai és az azokkal összhangban lévő magyar szabályozás szerint az e minőségben leadott szavazataik, illetve a képviselői megbízatásukkal összefüggésben közölt tény vagy vélemény tekintetében a magyar országgyűlési képviselőkkel azonos immunitás illeti meg. Ennek értelmében a képviselő, bíróság vagy hatóság előtt – a képviselői megbízatásának ideje alatt és azt követően – nem vonható felelősségre leadott szavazata alapján. Mindez Magyarországon, sőt az Európai Unióban és a világ legtöbb országában közismert tény.

Fentiek alapján a feljelentők által megjelölt bűncselekmény objektív büntethetőségi akadály, jogszabály engedélye folytán nem állapítható meg, ezért a Központi Nyomozó Főügyészség a szubjektív oldal vizsgálata nélkül a feljelentések elutasításáról határozott.

Hozzászólások lezárva.