Az Encsi Járási Ügyészség vádat emelt egy 28 éves vállalkozó férfi ellen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt.

A vádlott egy gazdasági társaság ügyvezetőjeként elvállalta Ináncs településen lévő családi ház tetőszerkezetének bitumenes lemezzel történő fedését. A munka elvégzéséhez a vádlott utasítása szerint 2018. május végén, délelőtt megjelentek az alkalmazottai, és közülük az egyik fémlétrán felmászott a 4,2 méter magasságú tetőre. A sértett a tetőn egy házilag átalakított falétrát, illetve egy toldó létrát helyezett el, és ezen állva, magasnyomású mosóval tisztította a tetőszerkezetet. Miután végzett, a létrákat átrakta a másik munkaterületre, és folytatta a tisztítást, azonban a létra kicsúszott alóla, így a földre zuhant, amelynek következtében kézficammal és töréssel, agyrázkódással, májzúzódással, állkapocs, arccsonttöréssel és bordatörésekkel járó 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A vádlott a munkavégzés helyszínén nem intézkedett a lezuhanás elleni kollektív védelem kiépítéséről, nem biztosított a sértett dolgozó számára lezuhanás elleni egyéni védőeszközt, nem tartott megfelelő munkavédelmi oktatást, és nem építette ki előre megtervezetten a lezuhanás elleni kikötési pontokat. A munkavégzéshez használt átalakított falétráról és fémlétráról hiányoztak a csúszásgátló talpak, és a munkaeszközök nem feleltek meg a biztonsági és egészségügyi követelményeknek, előírásoknak.

Az Encsi Járási Ügyészség, figyelemmel arra, hogy a bűncselekmény 3 évi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő, az ügy megítélése egyszerű, a vádlott szabadlábon van, és a büntetés célja tárgyalás nélkül is elérhető, az új büntetőeljárási törvényben szabályozott büntetővégzés meghozatalára irányuló eljárás keretében tárgyalás mellőzésével a vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.

Hozzászólások lezárva.