A nyomozó hatóság még 2015 decemberében különítette el az alapügytől az úgynevezett “soltvadkerti hűtlen kezeléssel” érintett ügyrészt, amiben a nyomozók a napokban összesen öt gyanúsítottat hallgattak ki különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

Az alapügyben a Fővárosi Főügyészség 2016 februárjában összesen 11 személlyel szemben nyújtott be vádiratot bűnszervezetben elkövetett sikkasztás, csalás és más bűncselekmények miatt, amely eljárás jelenleg bírói szakban folyamatban van.

A vádemelést megelőzően, az alapügytől a nyomozó hatóság elkülönített több bűnügyet, köztük a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet színlelt értékpapír vásárlásai kapcsán indult nyomozást.

Ez utóbbi, Fővárosi Főügyészség által felügyelt nyomozásban a nyomozó hatóság a napokban összesen öt gyanúsítottat hallgatott ki – köztük az alapügy I. és II. rendű vádlottját.

A megalapozott gyanú szerint a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. két vezető tisztségviselője a 2004. október – 2010. április közötti időszakban (bűnsegédként) segítséget nyújtott a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet két vezetőjének abban, hogy vagyonkezelői kötelezettségeiket megszegve, színlelt szerződések révén pénzt utalhassanak a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.-nek. Az átutalások céljaként megjelölt értékpapír vásárlások nem voltak valósak, azok teljesítése nem is állt szándékukban, a tranzakciók célja ugyanis ténylegesen az volt, hogy azokkal egyrészt a Quaestor cégcsoport gazdálkodását segítsék, másrészt az egyik takarékszövetkezeti vezető érdekeltségébe tartozó vállalkozást támogassanak anyagilag.

A rendelkezésre álló adatok szerint a fenti időszakban a Soltvadkert és Vidéke  Takarékszövetkezet értékpapír vásárlás címén összesen több mint 3 milliárd forintot utalt át a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.-nek, amiből a Zrt. több mint 600 millió forintot utalt tovább, vagy fizetett ki készpénzben az érintett Kft-nek.

A gyanúsítottak a gyanúsítással szemben panaszt jelentettek be, amelyeket a Fővárosi Főügyészség bírál el.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda által teljesített nyomozás a Fővárosi Főügyészség fokozott felügyelete alatt áll.

Hozzászólások lezárva.