A Tatabányai Járási Ügyészség a közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétsége miatt nyújtott be vádiratot egy környei férfival szemben, aki a vasúti átjáróba a fénysorompó villogó piros jelzése ellenére haladt be személygépkocsival, emiatt a mozdonyvezető gyorsfékezésre kényszerült, ám az ütközést nem kerülhette el.

A vádlott 2018. szeptember 3. napján reggel egy személygépkocsival Tatabánya lakott területén a Környei úton Környe felől Tatabánya központja irányába haladt. A vádlott nem fokozott óvatossággal közelítette meg a Környei út kereszteződésében kialakított, fénysorompóval biztosított vasúti átjárót, ezért nem észlelte, hogy a fénysorompó villogó piros jelzést ad. Mindeközben a vasúti átjáróhoz ért a Környe irányából Tatabánya felé, körülbelül 50 utassal szabályosan közlekedő személyvonat. A mozdonyvezető észlelte a vádlott által vezetett személygépkocsit, gyorsfékezést kezdeményezett, azonban a vonat elejének jobb oldali részével a vádlott által vezetett személygépkocsi bal oldali hátsó részének ütközött. A fékezést követően a vasúti jármű a vasúti átjáró után, a vádlott által vezetett személygépkocsi a vasúti átjáróban érte el a baleseti véghelyzetét.

Figyelemmel arra, hogy a mozdonyvezető a baleset elhárítása érdekében gyorsfékezésre kényszerült, fennállt – a vasúti közlekedési ágazat vonatkozásában – más, vagy mások életét, vagy testi épségét sértő baleset bekövetkezésének reális veszélye.

A baleset miatt nem közlekedett három személyvonat, illetve vonatpótló autóbuszok szállították az utasokat. A vonatközlekedés a vasúti szakaszon 9 óra 30 perckor állt helyre. A vonatpótló autóbuszok igénybevétele miatt a vasúttársaságnak 34.386,- Ft kára keletkezett.

Az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy a bíróság a bűncselekmény elkövetését beismerő, büntetlen vádlottat tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben pénzbüntetésre és a közúti járművek vezetésétől eltiltásra ítélje.

Hozzászólások lezárva.