A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség Gazdasági Bűnügyek Részlege költségvetési csalás bűntette miatt gyorsított eljárásban bíróság elé állított két francia állampolgárságú férfit, akik pár nappal ezelőtt csaknem 2 mázsa cigarettát hoztak be engedély nélkül Magyarországra.

A tényállás szerint a vádlottak 2017. április 30-án Dubaiból érkeztek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. A két férfi a zöld folyosón jelentkezett belépésre, amely ráutaló magatartásukkal vámáru nyilatkozatot tettek arra vonatkozóan, hogy a vámhatóság részére nincs kötelezően bejelenteni való árujuk.

A csomagvizsgálat alkalmával azonban egyikük poggyászaiból – a személyi poggyász terhére behozható 250 gramm fogyasztási dohányon kívül – mintegy 95 kilogramm különféle ízesítésű, közösségi adójegy nélküli dohány került elő. Társa poggyászaiból – szintén a behozható 250 gramm fogyasztási dohányon túlmenően – csaknem 85 kilogramm dohányt találtak a hatóság tagjai. A terheltek a jövedéki terméket a vámellenőrzés alól elvonták, áru-bejelentési kötelezettségüknek nem tettek eleget.

A vádlottak a dohány Magyarországra való engedély nélküli behozatalával a költségvetésnek összesen mintegy 5 millió forint vagyoni hátrányt okoztak.

Az ügyben a nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága teljesítette, amelynek gyors, szakszerű munkájának eredményeként a kerületi ügyészség az elkövetőket még az őrizet tartama alatt, 72 órán belül bíróság elé állította.

A tárgyaláson lefolytatott bizonyítás alapján a Pesti Központi Kerületi Bíróság a váddal egyezően állapította meg a két vádlott bűnösségét, és ezért őket 10-10 hónap börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 2-2 év próbaidőre felfüggesztette.

Az ítélet jogerőre emelkedett.

 

Hozzászólások lezárva.