A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség kifosztás bűntette miatt – gyorsított eljárásban – bíróság elé állított egy harminchét éves férfit, valamint társát, egy negyvenöt éves nőt, akik pár nappal ezelőtt a belvárosban eltulajdonították egy padon alvó férfi értékeit.

A tényállás lényege szerint a vádlottak 2018. május 6-án, éjszaka, az V. kerület, Deák Ferenc téren felfigyeltek az egyik padon alvó, orosz állampolgárságú sértettre. A terheltek a sértett mögé léptek, majd kettőjük közül a férfi őt meglökdöste azért, hogy így meggyőződjenek arról, hogy valóban öntudatlan állapotban van. Ezután a vádlott magához vette a sértett padon lévő hátizsákját, benne a ruháival, laptopjával, napszemüvegével együtt. Mindeközben női társa a cselekményét figyeléssel biztosította.

A terheltek a sértett táskáját a Deák Ferenc téri parkban lévő fekhelyükhöz vitték, ahol azonban őket egy, a bűncselekmény elkövetését észlelő rendőrjárőr intézkedés alá vonta. A táskát a rendőrök a sértettnek visszaadták, így a kára megtérült.

A Budapesti V. Kerületi Rendőrkapitányság által teljesített nyomozás eredményeként a kerületi ügyészség a férfit három nappal később, még az őrizet tartama alatt gyorsított eljárásban bíróság elé állította.

A bíróság elé állítás eredményes volt; a Pesti Központi Kerületi Bíróság váddal egyezően állapította meg a vádlottak bűnösségét és ezért a férfit két év négy hónap börtönbüntetésre ítélte, egyúttal elrendelte egy vele szemben más bűncselekmény miatt korábban kiszabott – nyolc hónap tartamú – felfüggesztett szabadságvesztés végrehajtását is. Társával szemben szintén marasztaló ítélet született; a nőt egy év hat hónap – végrehajtásában négy év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte a bíróság.

Az ítélettel szemben a férfi fellebbezést jelentett be, így az nem jogerős.

A bíróság ügyészi indítvány ellenére nem helyezte a férfit előzetes letartóztatásba a másodfokú eljárás befejezéséig, helyette lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el vele szemben, ezért a végzés ellen az eljáró ügyész fellebbezett.

Hozzászólások lezárva.