A Miskolci Járási Ügyészség vádat emelt három férfi ellen vízi közlekedés halált okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt.

Az egyik vádlott 2016. június hónap második felében egy gazdasági társaság vezetőjeként 7 db csónakot bérelt egy másik gazdasági társaságtól azzal a céllal, hogy a Vadna külterületén lévő horgásztavon horgászó személyeknek 1 000 Ft-os napi díj ellenében bérbeadja azokat. A csónakkölcsönzést a vádlott társára bízta, akit gondnoki munkakörben foglalkoztatott.

A harmadik vádlott 2017. szeptember hónap közepén két férfival – köztük a későbbi sértettel – a horgász tavon horgászott, és ehhez kibérelt a csónakok közül egy alumínium anyagú kétszemélyes csónakot, amely nem volt hajózásra alkalmas állapotban. A bérbe vett csónak ugyan képesítés nélkül vezethető, azonban csak az vezetheti, aki tizennegyedik életévét betöltötte, tud úszni, kellő gyakorlattal rendelkezik, ismeri a hajózási szabályzatot, illetőleg az igénybe vett vízterület sajátosságait. A csónak üzemképességének az is feltétele, hogy elárasztott állapotban is biztosítsa a benne ülők fenntartásához szükséges hajtóerőt, és rendszeresíteni kell hozzá mentőmellényt.

A gondnoki munkakörben dolgozó vádlott ezeket a szabályokat figyelmen kívül hagyta, felszerelés hiányában üzemképtelen állapotban adta használatba a bérbe vevő vádlottnak a csónakot. A csónakot bérlő vádlott a későbbi sértettel horgászat közben szeszesitalt fogyasztott, ittas állapotba kerültek, és az esti órákban a vádlott beevezett a tóba, amely 15 méter átlagos mélységű. A parttól 120-130 méterre kihelyezett bójánál fogott egy halat, amelyet merítőszákkal akartak kiemelni. Ehhez a vádlott a csónak vezetését átengedte a sértettnek, aki innentől tovább evezett, majd mindketten felálltak a csónakban, ami ettől megbillent és felborult, és mivel nem voltak gyárilag kialakított légtartályai, elmerült. A mentőmellény nélküli vádlott és a sértett így nem tudtak megkapaszkodni a csónakban, a vádlott a partra úszott, a sértett azonban vízbefulladt. Testét másnap a mentőcsoport munkatársai a parttól 120-130 méter távolságban, a tó fenekén találták meg.

Az ügyészség mindhárom vádlottal szemben fogházbüntetést indítványozott.

A rendőrség által készített fotók az alábbi linken érhető el:

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/tragikus-horgasz-baleset#6

 

Hozzászólások lezárva.