A Tatabányai Járási és Nyomozó Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat azzal a román tehergépkocsi-vezetővel szemben, aki az autópálya leállósávjában álló gépkocsinak ütközött.

A vádlott 2017. október 18. napján, kora reggel, korlátozott látási viszonyok mellett közlekedett az M1-es autópálya külső forgalmi sávjában, Tata magasságában, Győr irányába a nyerges vontatóból és a félpótkocsiból álló járműszerelvénnyel. A férfi haladása során a külső forgalmi sávból áttért a leálló sávba, ahol a nyerges vontató jobb oldalával nekiütközött a leállósávban szabályosan, műszaki meghibásodás miatt álló személygépkocsinak. Az ütközés következtében a járműszerelvény az oldalára dőlt, míg a gépkocsi nekivágódott a partoldalnak és felborult.

A balesetben a személygépkocsi vezetője olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt. A gépkocsi utasa, a sértett gyermeke nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A vádlott megszegte azokat a közúti közlekedési szabályokat, miszerint az autópályán a párhuzamos közlekedés szabályait kell alkalmazni, így ez esetben a külső (jobb szélső) forgalmi sávban kell közlekedni, illetőleg a leállósávon csak meghatározott járművek haladhatnak.

A férfi 2.000.000 forint óvadék ellenében szabadlábon védekezhet.

Az elkövető büntetőjogi felelősségéről a Tatai Járásbíróság fog dönteni.

 

Hozzászólások lezárva.