A Tatabányai Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt nyújtott be vádiratot egy személygépkocsi vezetőjével szemben, aki nem biztosított elsőbbséget egy gyalogosnak a kijelölt gyalogos átkelőhelyen, a sértett nőt elütötte, aki a balesetben elhunyt.

A vádirati tényállás szerint a jármű vezetésekor 20. életévét még be nem töltött vádlott 2017. december 9-én 22 óra 35 perckor éjszaka, derült időben, a kiépített működő közvilágítás miatt jó látási és közepes forgalmi viszonyok mellett, az adott útszakaszra megengedett 50 km/óra sebesség helyett mintegy 93-96 km/óra sebességgel közlekedett egy személygépkocsival Tatabánya lakott területén, a Köztársaság útján. A vádlott a személygépkocsi jobb első ülésén utast is szállított.

A vádlott haladási útvonalán egy kijelölt gyalogos átkelőhelyen a járműforgalmat és a gyalogosforgalmat irányító fényjelző készülékek sárga jelzést adtak. A vádlott haladása során a kijelölt gyalogos átkelőhelyet nem fokozott óvatossággal és nem olyan sebességgel közelítette meg, hogy a járművel az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni, ezért nem tudott megállni az úttestre lépő sértett előtt.

A vádlott észlelte az úttestre lépő sértettet, azonban késedelmesen alkalmazott vészfékezést, majd a belső forgalmi sávban nekiütközött a sértettnek. A sértett a balesetben elszenvedett sérülései következtében elhunyt.

Az ügyészség a vádiratban megállapította, hogy a büntetlen előéletű vádlott a járművezetésre jelenleg részben alkalmatlan, az elmúlt két évben ötször marasztalták el a közlekedés körében elkövetett szabálysértések miatt. Minderre figyelemmel az ügyészség indítványt tett arra, hogy a Tatabányai Járásbíróság a vádlottat fogházbüntetésre ítélje, valamint a közúti járművek vezetésétől hosszabb időre tiltsa el, és amennyiben az előkészítő ülésen a bűncselekmény elkövetését beismeri, úgy a szabadságvesztés tartamát 2 évben állapítsa meg.

A baleset szemléje során a rendőrség által készített fotók az alábbi oldalon tekinthetők meg:

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/utinfo/baleseti-hirek/halalos-baleset-tatabanyan-0.

 

Hozzászólások lezárva.