A Tatabányai Járási Ügyészség büntetőeljárást eredményező hamis vád bűntette és kifosztás bűntette miatt benyújtott vádiratai alapján a bíróság jogerős ítéletében 3 év 2 hónap szabadságvesztésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a  férfit, aki feljelentésében valótlanul azt közölte a nyomozó hatósággal, hogy egy ismerőse bántalmazta, pénztárcáját elvette, miközben két másik személy az őt megverő férfit a bántalmazásra biztatta.

A hamis vád bűntette miatti vádemelésről az ügyészség a /hamis-vad-miatt-kerult-letartoztatasba-ket-ferfi-az-ugyeszseg-most-a-feljelentot-vadolta-meg/ oldalon adott ki sajtóközleményt.

A vád szerint a vádlott 2017. június 21-én, kora délután, a Tatabányai Rendőrkapitányságon, valótlanul azt állította, hogy aznap, Tatabányán, általa megnevezett ismerőse ököllel állon ütötte, amitől a földre esett, onnan felkelt, ezután az ismerőse egy késsel négy alkalommal megszúrta a jobb alkarját. A valótlan feljelentés szerint a bántalmazó férfi a feljelentő rövidnadrágjának zsebéből a pénztárcáját kivette,  azt átnézte és mivel abban nem volt készpénz, a pénztárcát a földre dobta. A hamis feljelentés szerint a cselekmény során végig jelen volt két másik férfi, akik a feljelentett személyt biztatták a  bántalmazásra. A vádlott hamis feljelentése alapján a Tatabányai Rendőrkapitányság csoportosan elkövetett rablás bűntettének kísérlete miatt nyomozást rendelt el, ennek során a feljelentésben néven nevezett két személyt gyanúsítottként hallgatta ki, a kihallgatott személyek letartóztatását a Tatabányai Járásbíróság 2017. június 23. napján elrendelte.

A vádlott közel két hónap múlva ismerte be, hogy haragudott a feljelentett személyekre, ezért tett ellenük hamis feljelentést, a sérüléseit magának okozta. A két hamisan megvádolt személlyel szemben az ügyészség a letartóztatást, a nyomozó hatóság a nyomozást,  megszüntette.

A vádlott a kifosztás bűntettét azzal követte el, hogy 2019. április 1. napján, kora délután, egy tatabányai szociális intézmény egyik szobájába bement, és ott az alvó, mozgássérült sértett 20.000,- Ft értékű mobiltelefonját a sértettől legfeljebb 30 centire lévő járókeretről elvette, azt ellopta.

A bíróság a két vádirattal külön indult bírósági ügyeket egyesítette, halmazati büntetésként, az ügyészség indítványára, a különös visszaeső vádlottat 3 év 2 hónap börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítéletet a vádlott és a védő a kihirdetését után a tárgyaláson, az ügyész a jogorvoslati nyilatkozat megtételére fenntartott 3 napon belül tudomásul vette, így az jogerős.

Hozzászólások lezárva.