Az Esztergomi Járási Ügyészség tartási kötelezettség elmulasztásának vétsége miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki gyermekei után nem fizetett tartásdíjat, ezért az ügyészség végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására tett indítványt.

A vádlottnak a házasságából két, az élettársi kapcsolatából egy gyermeke született. A kapcsolatok felbomlását követően az Esztergomi Járásbíróság kötelezte a vádlottat arra, hogy a gyermekek tartására fizessen tartásdíjat. A férfi azonban sem volt feleségének, sem volt élettársának nem fizetett, ezért őt az Esztergomi Járásbíróság 2017-ben 1 év – végrehajtásában 2 évi próbaidőre – felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte.

A vádlott az elítélését követő időszakban sem fizetett tartásdíjat, illetőleg amikor regisztráltatta magát az álláskeresők nyilvántartásában, akkor onnan azért törölték, mert a felajánlott képzési lehetőséget nem fogadta el.  A férfi akkor sem fizetett, amikor munkaviszonnyal rendelkezett.

A vádlott a házasságából született gyerekek vonatkozásában 350.000 forint, míg a volt élettársa által nevelt gyermek tekintetében 75.000 forint tartásdíj hátralékot halmozott fel.

A férfi magatartásával megszegte azt a polgári jogi rendelkezést, hogy a kiskorú gyermek tartására a szülő a saját szükséges tartásának korlátozásával is köteles.

Az ügyészség a vádlottal szemben két – a volt feleség és élettárs által nevelt gyermekeivel szembeni fizetési kötelezettség elmulasztása miatt – vádiratot nyújtott be az Esztergomi Járásbíróságra. 

Az ügyészség indítványt tett arra, hogy a bíróság a bűnügyeket egyesítse, a vádlottat végrehajtandó szabadságvesztésre és a közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélje, valamint a  felfüggesztett fogházbüntetés végrehajtását rendelje el.

Hozzászólások lezárva.