Néhány napon belül több bűncselekmény elkövetése miatt is felelnie kellett annak a harminckét éves férfinak, akit a Hatvani Járási Ügyészség azért állított bíróság elé, mert súlyosan megszegte a házi őrizet szabályait.

Az egyik Heves megyei településen élő vádlottal szemben az elmúlt évek során több ízben, több bűncselekmény miatt is vádemelés történt. Ezeket az eljárásokat a Hatvani Járásbíróság folyamatosan egyesítette, majd tavaly ősszel végül elrendelte a terhelt házi őrizetét, hogy így vegye elejét annak, hogy újabb bűncselekményeket kövessen el.

Az eredményes házi őrizet biztosítására a rendőrség egy elektronikus jeladó készüléket rögzített a vádlott lábára, ami jelezte a – hivatalos szóhasználat szerint – szabotázsnak minősülő rendkívüli eseményeket. Ilyen jelzés futott be a kapitányságra 2018. február 16-án, amikor a fogvatartott levágta magáról a jeladót rögzítő szíjat, és engedély nélkül eltávozott az otthonából azalatt, míg az élettársa, a vádlottal folytatott heves vita után, félelmében bezárkózott előle a fészerbe.

A szökésben lévő férfinak csak akkor bukkantak a nyomára, amikor betelefonált az ügyeletre, és közölte, hogy meg fog jelenni a néhány nap múlva esedékes bírósági tárgyalásán, de addig már nem szándékozik hazamenni. A rendőrség a hívás alapján beazonosította a szökevény tartózkodási helyét, ahol elfogták, majd bűnügyi őrizetbe vették.

A Hatvani Járási Ügyészség fogolyszökés vétsége miatt soron kívül bíróság elé állította a férfit, akit elsőfokon – az ügyészi indítványnak megfelelően – végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek. A vádlott az ítélet ellen fellebbezéssel élt, így a bíróság az ügy jogerős befejezéséig elrendelte az előzetes letartóztatását.

A bíróság ezután tárgyalta azt az egyesített ügyet, amelyben korábban a házi őrizetet is elrendelték, és amelyben addigra lopás és magánlaksértés bűntette, garázdaság és kábítószer birtoklásának vétsége, valamint egy, a kukoricaföldön összetörve otthagyott jármű önkényes elvételének bűntette volt a vád. Ebben az ügyben a bíróság – ugyancsak az ügyészi indítvánnyal egyezően – főbüntetésül két év börtönre ítélte a terheltet, aki ezt tudomásul vette.

A döntés ezáltal jogerőre emelkedett, ezért ezt a büntetést nyomban foganatba vették, így megszűnt az előzetes letartóztatás, és az elkövető most már a biztonsággal őrzött büntetés-végrehajtási intézetben tölti a vele szemben kiszabott szabadságvesztést.

 

Hozzászólások lezárva.