A Battonyai Járási Ügyészség felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt az előzetes letartóztatását kezdeményezte annak a 23 éves férfinak, aki 2017 decembere és 2018 februárja között háromszor rabolta ki az egyedül élő sértettet Kevermesen.

A rendelkezésre álló adatok szerint a kevermesi gyanúsított elhatározta, hogy anyagi gondjainak megoldásához az általa látásból ismert, mozgásszervi betegségben szenvedő, rokkantnyugdíjas sértettől pénzt fog szerezni.

A gyanúsított az egyedül élő sértett életvitelét megfigyelte, majd 2017. december elején a késő esti órákban házának a bejárati ajtaját betörte, és az arcát maszkkal eltakarva bement a lakásába, aki erre felébredt. A gyanúsított a nála lévő kést az ágyon ülő sértett nyakához tartotta, és a házban lévő pénz átadását követelte, miközben azzal fenyegette a férfit, hogy megöli. A sértett ennek hatására 10.000 forintot adott át a gyanúsított részére.

Ezt követően további két alkalommal, 2018 januárjában és február elején a terhelt hasonló módszerrel ment be a sértett otthonába, ahol őt megöléssel fenyegette és a pénzét követelte. A gyanúsított a második alkalommal 8.000 forint körüli készpénzzel, míg utoljára 2.500 forint értékű élelemmel távozott a sértett házából.

Az előzetes letartóztatás kezdeményezésére azért került sor, mert a férfi ismeretlen helyre távozott, majd elfogatóparancs alapján fogták el Budapesten. Cselekménye 5-10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, így fennáll a veszélye annak is, hogy a gyanúsított szabadlábon ismét megszökne vagy elrejtőzne. A sértett életkora, egészségi állapota és a gyanúsítottal azonos településen lévő lakóhelye alapján attól is tartani lehet, hogy a terhelt megfélemlítené, befolyásolná a sértettet vallomása megtételében. A rövid idő alatt három alkalommal történt elkövetés, valamint a gyanúsított rossz anyagi helyzete alapján nem lehet kizárni azt sem, hogy szabadlábon újabb bűncselekményt követne el.

A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírója az ügyészség álláspontjával egyetértve a terhelt előzetes letartóztatását egy hónapi időtartamra elrendelte.

Hozzászólások lezárva.