A Battonyai Járási Ügyészség rablás és magánlaksértés bűntette miatt emelt vádat egy huszonhárom éves férfi ellen, akik két hónap alatt három alkalommal rabolta ki ugyanazt az idős sértettet egy Békés megyei településen.

A vád szerint a büntetlen előéletű, anyagi gondokkal küszködő vádlott 2017 decemberének elején elhatározta, hogy megszerzi az általa falubeliként ismert, nyugdíjas sértett pénzét. A vádlott ezért megfigyelte a sértettet, így tudta, hogy csak bot segítségével tud járni, ismerte a sértett szokásait, valamint azt, hogy őt ki, mikor, milyen célból látogatja.  A vádlott azért, hogy a sértett pénzét megszerezze, 2017. decembere és 2018. februárja között három alkalommal tört rá a sértettre és tőle pénzt követelt.

A vád szerint a vádlott mindhárom alkalommal az esti órákban érkezett a sértett házához és a nyitott utcai kapun át bement az udvarra. A lakásba a bejárati ajtó benyomásával jutott, majd pulóverének kapucniját a fejére húzta, hogy a sértett ne ismerje fel, és célirányosan abba a helyiségbe ment, ahol a sértett aludt vagy az ágyon feküdt. A vádlott a sértettől késsel vagy megöléssel fenyegetéssel készpénzének átadását követelte, aki a fenyegetés hatására első alkalommal 10.000.- forintot, a második alkalommal pedig 8.000.- forintot adott át. Harmadik alkalommal a sértettnek nem volt pénze, ezért a vádlott a sértett hűtőjéből közel 4.000.- forint értékű élelmiszert vett ki és azzal távozott.

A Battonyai Járási Ügyészség az előzetes letartóztatásban lévő férfit folytatólagosan, felfegyverkezve, a bűncselekmény elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntettével és folytatólagosan, erőszakkal, éjjel elkövetett magánlaksértés bűntettével vádolja.

A járási ügyészség vádiratában a vádlottal szemben végrehajtandó fegyházbüntetés kiszabására tett indítványt, valamint arra, hogy a bíróság tiltsa el őt a közügyek gyakorlásától is, illetőleg a sértett által bejelentett polgári jogi igényt érdemben bírálja el. Az eljárás a Battonyai Járásbíróság előtt folytatódik.

Hozzászólások lezárva.