A Tatabányai Járási és Nyomozó Ügyészség több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat az előzetes letartóztatásban lévő albán állampolgárral szemben.

A vád szerint a vádlott 2015 júliusában, Olaszországban, egy tehergépkocsit vásárolt. Az albán férfi a járművet átadta a nyomozás során ismeretlenül maradt személynek azzal a megbízással, hogy ezen személy tehergépkocsival migránsokat csempésszen.

A megbeszéltek alapján a tehergépkocsi ismeretlen vezetője 2015. augusztus 7-én, a szerb-magyar határ közelében, felvett huszonhat, az államhatár átlépéséhez engedéllyel nem rendelkező iraki állampolgárt azért, hogy őket Németországba szállítsa. A sofőr azonban az autópályán, Tatabánya közelében, defekt miatt megállt, majd a migránsokat a leállósávban hátrahagyva elmenekült. A rendőrök ezután az iraki állampolgárokat előállították.

Az embercsempészésre megbízást adó albán férfi az eljárás során megszökött, őt európai elfogatóparancs alapján fogták el 2017 decemberében Németországban, majd átadták a magyar hatóságoknak.

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Tatabányai Járásbíróság fog dönteni.

Hozzászólások lezárva.