A Pécsi Járási Ügyészség vádat emelt az ellen a hat fős társaság ellen, akik 2018 októbere és 2019 augusztusa között időskorú sértetteket fosztottak ki.

A vádirat szerint az elkövetők módszere az volt, hogy különböző indokokra hivatkozva két vádlott bement az idős, egyedül élő sértetthez, akinek figyelmét elterelték, miközben harmadik társuk a lakásba besurranva értékeket tulajdonított el. A vádlottak rendszerint arra hivatkoztak, hogy a közelben lévő eladó vagy kiadó lakás tulajdonosát szeretnék megvárni, illetve viharkárokat kívánják felmérni, vagy egyszerűen csak egy pohár vizet kértek.

Az említett módon a vádlottak 9 időskorú sértettől tulajdonítottak el ékszereket, illetve készpénzt, ezáltal pedig több, mint négymillió forint kárt okoztak.

Mivel a vádlottak az értékeket olyan személyektől tulajdonították el, akik idős koruk miatt a bűncselekmény felismerésére, elhárítására csak korlátozottan voltak képesek, így a cselekmény nem lopásnak, hanem kifosztásnak minősül, amiért a törvény 1- 5 évig terjedő szabadságvesztés kiszabását írja elő.

Hozzászólások lezárva.