A Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség tavaly ősszel benyújtott vádirata szerint két budapesti nő időskorúak sérelmére követett el bűncselekményeket úgy, hogy a megtévesztésükkel bejutottak az otthonukba, ahonnan készpénzt és különböző értékeket tulajdonítottak el; az ügyben elsőfokú ítélet született.

A kerületi ügyészség 2016 novemberében emelt vádat nyolc rendbeli bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett lopás bűntette miatt. A vádirat szerint a két nő 2015 szeptembere és 2015 novembere között rendszeresen, szervezetten, a feladatokat egymás között megosztva, időskorúak sérelmére követett el lopásokat.

A vádlottak a sértetteket idős koruk alapján tudatosan választották ki, majd az utcán, orvosi rendelőből, gyógyszertárból hazafele menet, de volt, hogy a temető előtt szólították meg őket különböző ürüggyel, amivel a bizalmukba férkőztek. Többnyire régi ismeretségre hivatkoztak, de előfordult, hogy az orvosuk asszisztensének vagy szociális munkásnak adták ki magukat.

A vádlottak a sértetteket ezután gépkocsival hazavitték, majd velük együtt felmentek a lakásukba. Ezután rendszerint, amíg az egyikük a sértett figyelmét elterelte, addig a társa arany ékszereket, készpénzt és egyéb értéktárgyakat tulajdonított el, de volt olyan sértett, akinek a vérnyomásmérőjét is elvitték.

A vád szerinti bűncselekmény-sorozatnak összesen nyolc sértettje van, akik jellemzően 80 év felettiek – a legidősebb 92 éves – voltak az elkövetés idején. Tőlük a vádlottak a fenti módon összesen több mint 6 millió forint értékben tulajdonítottak el különböző értéktárgyakat és készpénzt.

Az ügyben elsőfokú ítélet született. A kerületi ügyészség vádirata alapján a Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróság az ügy elsőrendű vádlottját 6 év letöltendő fegyházbüntetésre, társát – a másodrendű vádlottat – pedig 4 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélte.

 Az ítélet egyik vádlott vonatkozásában sem emelkedett jogerőre.

Hozzászólások lezárva.