A Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség csalás bűntette miatt emelt vádat egy 32 éves nővel, édesanyjával, és élettársával szemben.

A nő két időskorú személy sérelmére követett el csalást, az egyiket az élettársa, a másikat pedig az édesanyja közreműködésével.

A nő  2016. január 12-én a budapesti Fehérvári út járdáján  megszólított  egy sétáló 86 éves nőt, álnéven bemutatkozva idős gondozást és háztartási munkavégzést ajánlott. A közös séta és beszélgetés közben a sértettel telefonszámot cserélt, és családi helyzetéről, anyagi körülményeiről faggatta. Ennek során a sértett részletesen beszámolt életkörülményeiről, családtagjairól, így azt is elmondta, hogy elhunyt férje rendőr volt, az unokaöccsét pedig  név szerint is megnevezte.

Az így megszerzett információk felhasználásával másnap este a nő élettársa felhívta telefonon a sértettet, és név szerint a sértett unokaöccseként mutatkozott be. Előadta, hogy ittasan közlekedési balesetet okozott, de mivel tudják, hogy nagynénje férje rendőr volt, ezért nem tartóztatják le, viszont ennek fejében nagy összegű készpénzt kell letétbe helyeznie. A férfi a sértettnek azt mondta, hogy a pénzért az ügyvédjét küldi, ténylegesen azonban a megtévesztett idős nőtől ő maga vette át az összesen 800.000 forint értékű készpénzt és ékszereket.

A nő egy 82 éves férfitól pedig több mint 10 millió forintot csalt ki. A vádlott a sértettel 2014-ben egy XXII. kerületi bevásárlóközpontban ismerkedett meg, majd ezután több alkalommal találkozott vele és a bizalmába férkőzött. Ezután a vádlott – az egészen 2016 márciusáig tartó időszakban – különböző ürüggyel, így nehéz anyagi helyzetére, megélhetési problémáira, majd később lakásvásárlásra, illetve egy németországi speciális sebészeti beavatkozás szükségességére hivatkozva, több részletben, összesen mintegy 10.000.000 forintot kért kölcsön a sértettől. Ebben a csalásban az édesanyja is közreműködött, a nő nagynénjeként bemutatkozva, több esetben ő vette át a kicsalt összeget a sértettől. A vádlott a kölcsönkért összegeket valótlan állításokkal szerezte meg, és azok visszafizetése már a kölcsönadás idején sem állt szándékában.

A három elkövetővel szemben a kerületi ügyészség a bűncselekmény felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személyek sérelmére elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat.

 

Hozzászólások lezárva.